Staročeská uhlířina je dokonalý pokrm ze zbytků. Kombinace brambor a nočků ze speciálního těstíčka zasytí i skvěle chutná
4. 1. 2024 Vaření
Po vánočním hodování a novoročních oslavách přijde vhod jíst trochu skromněji. Pokud nevíte, co byste mohli vařit, můžete se inspirovat v jídlech z dávné minulosti. Uhlířina je neskutečně snadná na přípravu, vyjde vás na pár korun a ještě je opravdu vydatná. Vždyť dřív dodávala sílu na práci i uhlířům.
Uhlířinu jedli uhlíři i horníci
Uhlířina byla jedním z tradičních pokrmů našich předků. Kde přesně vznikla, není známé, podobnou specialitu si ale dělali kdysi dávno i maďarští pastevci a říkali jí šlambuc. U nás se vařila převážně v lesnatých oblastech, kde přebývaly rodiny uhlířů, kteří v lesích pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí.
Protože šlo o náročnou práci, potřebovali se pořádně nasytit, a to přesně splňoval jednoduchý pokrm z brambor a těstovinových noků, který vařili v kotlících přímo na ohni. Pro svou vydatnost byla uhlířina oblíbeným jídlem i mezi horníky v hornických oblastech.
Mohlo by vás zajímat
Hoďbidlo nebo grenadýrmarš
Uhlířina se ovšem připravovala i v dalších koutech naší vlasti a mnohdy i v trochu pozměněných variantách a pod různými názvy - například v Podkrušnohoří se dělala s houskovým knedlíkem místo noků či těstovin, v Polabí byla známá jako hoďbidlo.
Obdobnému jídlu ze zbytků se říkalo i sedlácká bída, ještě známější je ovšem grenadýrmarš či grenadýrský pochod. Tento pokrm z dob Rakouska-Uherska, jenž pro změnu dodával sílu vojákům a často se vařil v polních kuchyních, je často s uhlířinou zaměňován nebo je označován za jejího předchůdce. Spíš má ale blízko k maďarskému šlambucu, je bohatší a místo nočků se do něj dávají těstoviny.
Prosté jídlo z brambor
Ačkoli se můžete setkat s celou řadou receptů na uhlířinu vylepšených o slaninu či špek, v základu byla uhlířina opravdu velmi chudý pokrm, jehož hlavní ingrediencí byly právě brambory uvařené ve vodě. Těstoviny se do uhlířiny nedávaly, do vody k bramborám se házely jen jednoduché nočky z mouky, vody a vajec nebo z kynutého těsta, které se pak uvařily společně s bramborami.
K tomu se pak na troše sádla obvykle osmahla jen cibulka, případně se přidala pro chuť trocha česneku a uhlířina byla hotová. Někdy se pro vylepšení posypala i škvarky, v létě se často zapíjela podmáslím. Přidat si k ní můžete ale třeba i kysané zelí, výborně chutná rovněž s kyselou okurkou.
Jak na pravou uhlířinu?
Pokud vám doma zbyly vařené brambory a láká vás uhlířinu vyzkoušet, můžete si ji rovnou uvařit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 8 menších brambor, 4 lžíce sádla, 2 cibule, sůl, kmín, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, voda podle potřeby, 180 g škvarků na posypání, případně kysané zelí nebo kyselou okurku.
- Oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody. Přiveďte je k varu a vařte téměř doměkka.
- Mezitím si připravte z obou druhů mouk, vajec a případně trochy vody husté těstíčko a vytvarujte z něj malé nočky. Ty přihoďte k bramborám a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Pak vodu sceďte.
- Cibulky oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na sádle. Sádlo s cibulkou pak smíchejte s bramborami a nočky a případně ještě posypejte škvarky. Můžete podávat i s kysaným zelím.
Náš tip: Trochu jiný grenadýrmarš si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den Nachos
Nachos jsou chipsy z tortilly ve tvaru trojúhelníku. Texasko-mexické jídlo se uchytilo nejenom v USA a Mexiku, ale oblíbeným se stalo i v dalších… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Bohatá snídaně, jejíž součástí jsou vajíčka na… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví… Číst více
Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Francii vděčíme za mnoho gastronomických… Číst více
Snídaně na turecký způsob: Pošírovaná vejce cilbir na peřince z jogurtu a s jednoduchou chilli omáčkou chutnají fantasticky
O vejcích cilbir by se dalo říct, že jsou to tak… Číst více
Den nachos
Nachos je pokrm oblíbený nejen v USA a Mexiku, ale popularitu si získal téměř po celém světě. Traduje se, že nachos vzniklo dílem improvizace,… Číst více
Jak připravit zastřená vejce. Podle videa to zvládnete dokonale
Jak připravit zastřená či ztracená vejce Vajíčka pro tuto úpravu by měla být co nejčerstvější, aby bílek při vaření co nejlépe přilnul k žloutku.… Číst více
Připravte si na snídani oblíbené vejce Benedikt podle našeho videonávodu
Vejce Benedikt je lahodný pokrm z opečeného pečiva (podle původního receptu se používal slaný muffin), na které se dá plátek uzeniny, pak ztracené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na kuře na paprice podle originálního maďarského receptu
Pokrm maďarských pastevců šlambuc: Kotlíkový grenadýrmarš ze tří surovin voní slaninou a skvěle zasytí
Znáte perkelt? Maďarský příbuzný guláše vyžaduje spoustu papriky a cibule a nejlepší je připravený na sádle
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 12 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Smažené bramborové šišky s kysaným zelím jsou výbornou chuťovkou i skvělou přílohou, třeba k pečenému masu
Staročeský kočičí štajryš s bramborami a zelím: Specialita z Plzeňska vyjde na pouhých 80 korun za 4 porce
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček