Peče celá země: Recept na ikonický dort podle Josefa Maršálka. Moučník voní čokoládou a díky náplním je krásně vláčný
10. 2. 2024 Vaření
V šestém díle třetí řady Peče celá země soutěžící tak trochu předčasně slavili Valentýna a mimo jiné měli za úkol upéct ikonický čokoládovo-malinový dort ze znělky pořadu. A navíc ve tvaru srdce. Jak se jim to povedlo, to jsme měli možnost posoudit při sledování televize. A jak se to povede podle originálního receptu nám doma, to už je na každém z nás.
Technická výzva s ptačím mlékem
Technická výzva v 6. díle pořadu Peče celá země skrývala nejedno překvapení. Porotce Josef Maršálek si totiž připravil svůj unikátní recept ikonického dortu ze znělky pořadu. Soutěžící jej ale museli upéct ve tvaru srdce a navíc mělo zadání jednu ne zcela známou složku, takzvané ptačí mléko, o kterém jsme psali v tomto článku.
Josef Maršálek prozradil, že se jde o cukrovinku připomínající marshmallow, jež se začala vyrábět už v roce 1936 v Polsku a dodnes se tam prodává. Ovšem ptačí mléko si můžete, klidně i jako samostatný dezert, připravit docela snadno i doma. A pokud byste nepohrdli celý dortem, nabízíme originální recept přímo z pořadu Peče celá země.
Mohlo by vás zajímat
Malinový dort s ptačím mlékem
Na korpus (22-24 cm) budete potřebovat: 140 g žloutků, 110 g krupicového cukru , 120 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády, 50 g másla, 50 g mléka, 2 g soli a 5 g kypřícího prášku
Jak na to: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládou, rozpuštěné máslo a mléko a rozmícháme dohladka. Nakonec přidáme zbylé ingredience a hmotu natřeme do dortového ráfku vyloženého papírem na pečení. Pečeme při 170 °C asi 10-15 minut a mezitím si připravíme malinové želé.
Na želé budete potřebovat: 200 g malinového pyré, 20 g krupicového cukru, 4 g želatiny v plátcích
Jak na to: Na malinové želé přivedeme k varu pyré a cukr, poté přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu a pustíme se do bílkového sněhu.
Na bílkový sníh budete potřebovat: 200 g bílků , 250 g krupicového cukru, 12 g želatiny v plátcích, 10 g citronové šťávy
Jak na to: Bílky smícháme s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C. Přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Tuto směs vyšleháme v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.
A zbývá jen kakaová poleva.
Na kakaovou polevu budete potřebovat: 120 g vody, 120 g smetany ke šlehání, 60 g kakaa, 180 g krupicového cukru , 10 g želatiny v plátcích
Jak na to: Na polevu smícháme cukr a kakao, poté přidáme vodu, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme vychladnout a použijeme při teplotě asi 37-40°C.
Na dokončení: 30 g hořké čokolády, čerstvé maliny
Jak zkompletovat celý dort
Vychladlý korpus vyjmeme z dortové formy, sundáme z něj papír a na jeho spodní stranu rozetřeme rozehřátou čokoládu. Dáme do lednice zatuhnout.
Dortový ráfek vymažeme olejem, na jeho dno dáme připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. No takto připravený základ nalejeme jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného pyré, druhou polovinu sněhu, zbylé pyré a pomocí vidličky lehce promramorujeme.
Povrch dobře zarovnáme a formou několikrát uhodíme o desku stolu, aby se vyrovnal. Pracujeme rychle, hmota rychle tuhne. Dáme do lednice zatuhnout a krátce zamrazíme.
Na dobře vychladlý dort nalijeme polevu, povrch i strany musí být zcela potažené. Po zatuhnutí celou horní plochu dozdobíme čerstvými malinami a případně čokoládou.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Ptačí mléko: Slavná polská cukrovinka z bílků a smetany je nadýchaná jako obláček a snadno si ji můžete připravit i doma
Oblíbené zimní a vánoční rostliny: Jaké mají nároky na péči a jak se o ně starat