Retro okénko: Arašídové křupky z kukuřičné krupice a arašídů jsou tu již přes čtyřicet let, a přitom chutnají pořád stejně
13. 2. 2024 Ostatní
Z dětství spíš vzpomínáme na sladkosti, v paměti ale máme i některé slané pochutiny. Kromě pouťových chipsů v umaštěném sáčku jsou takovou nezapomenutelnou delikatesou i arašídové křupky. Na rozdíl od jiných dobrot dob minulých se navíc stále prodávají.
Nejlepší křupání na párty i k televizi
Arašídové křupky patřily v minulosti asi k nejoblíbenějším slaným pochutinám vůbec. Chroupali jsme je u televize u Televarieté, filmů s hvězdičkou i Ženy za pultem, servírovaly se návštěvám k vínku i pivu a báječně zahnaly hlad i na prázdninových výletech. Jsou jedním z mála výrobků dob minulých, na němž si můžeme pochutnávat v současnosti. Navíc se vyrábějí podle stejné receptury a ani obaly se příliš nezměnily.
Mohlo by vás zajímat
Kukuřice a arašídy - dokonalé spojení
Slavné křupky jsou vlastně extrudovaný výrobek z kukuřičné krupice podobný klasickým kukuřičným křupkám pro batolata. Ty jsou ale oproti těm arašídovým téměř bez chuti. Stejně jako ony se ale arašídové křupky vyrábějí ve stroji zvaném extruder, kde se křupka nafoukne, nesmaží se tedy jako brambůrky. Nakonec se obalí směsí drcených arašídů, které křupkám dodávají typickou lahodnou chuť.
Arašídové křupky jsou pak příjemně slané, vrstva nasekaných arašídů pak zvyšuje jejich křupavost a způsobuje přesně to, že je musíte stále ujídat, dokud ve vás neskončí celý sáček. Jejich předností navíc je, že neobsahují jako mnoho jiných současných produktů žádné přídatné látky, ale jen kukuřičnou krupici, arašídy, sůl a rostlinný (ne však palmový) olej.
Mohlo by vás zajímat
Ty hnědé a zřejmě první
Dnes seženete křupky od mnoha výrobců, pokud byste se ale někoho zeptali, jaké si pamatuje z dob svého dětství, někteří vám řeknou, že ty jediné původní byly v hnědém obalu, další se pak s nimi budou přít, že kdysi měly křupky obal pouze červeno-žlutý. Pravdu mají oba tábory.
Nejčastěji se uvádí, že první arašídové křupky u nás byly vyrobeny roku 1973 v tehdy údajně jediné československé křupkárně v Ostravě-Svinově, která patřila pod státní podnik Mlýny Olomouc. Právě od něj převzala křupkárnu roku 1991 společnost Secalo, která později výrobu přenesla do Ostravy-Martinova, křupky se ale nezměnily stejně jako jejich hnědo-žlutý obal, který nyní hrdě hlásá „Nikdy nezůstaneš u jedné“. Postupem let pak k původní arašídové verzi navíc přibyly další dvě příchutě – česneková a sýrovo-papriková.
Červené z Prahy
Někteří si ale možná z dětství spíš pamatují křupky s červeno-žlutým obalem. Jejich výrobcem je nyní křupkárna Delta, která navázala na bývalý státní podnik mlýny a pekárny PVTOS založený rovněž na počátku sedmdesátých let v Praze na Pankráci. Právě tady prý křupky vyráběli již od roku 1972 na technologické lince dovezené z Německa. Otázka tedy, jak to s tím prvenstvím opravdu bylo. Místní křupky byly k dostání nejen u nás, ale dokonce se vyvážely i do tehdejší NDR.
Slovenské chrumky
Stejně arašídové křupky se ovšem vyráběly i na Slovensku a i tam jsou legendárním produktem. Ty slovenské pak pocházejí z Nitry, kde je vyrábí společnost Miva a mají bílo-modro-červený obal. Často i u nás mnozí tyto křupky považují za původní. Ostatně křupky v tomto obalu se dokonce u nás prodávají v rámci retro týdnů jednoho nejmenovaného řetězce supermarketů. Jisté však je, že bez ohledu na to, odkud pocházejí, svou chutí se jednotlivé arašídové křupky nijak neliší a jsou jednou z mála potravin, u nichž se lidé shodnou, že chutnají jako dřív.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Sladké křupavé mlsání puppy chow: Základem jednoduché americké svačinky jsou cereálie, čokoláda a arašídové máslo
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků