Pikantní pečený guláš s rajčaty a paprikami: Díky přípravě v troubě je maso nádherně šťavnaté a tak měkoučké, až se rozpadá
21. 2. 2024 Vaření
Máte rádi guláš? Klasický hospodský oběd si můžete snadno připravit doma a zkombinovat v něm chutě, které máte rádi. S houskovým knedlíkem, rýží či těstovinami nebo jen tak s čerstvým chlebem je báječný.
Pečený guláš
Guláš bezpochyby patří mezi naše nejoblíbenější jídla. Výhoda pečeného guláše je v jeho přípravě, díky které se maso krásně rozplývá, a nechybí ani vynikající omáčka s přílohami, které vám nejvíce chutnají.
V případě pečeného guláše hlavně potřebujeme důkladně orestovat maso a cibuli, pak vše dáme do trouby. Výsledkem je tak měkké maso, že se úplně rozpadá.
Mohlo by vás zajímat
Příprava pečeného guláše
Na náš guláš využijeme hovězí maso, i když se dá připravovat i z vepřového masa, ale také ze zvěřiny. Do guláše patří hlavně tučnější maso. Obvykle to bývá kližka, krk, karabáček. Guláš se totiž vaří pomalu a díky tuku pak není jídlo vysušené.
Nejprve je třeba na tuku zpěnit pořádné množství cibule. Ideální je sádlo, ale můžeme využít i olej (třeba řepkový, slunečnicový). Přidáme maso a důkladně ho osmažíme. Dalším krokem je přidání sladké nebo uzené papriky a jejím krátkém obalení v tuku. To vylepší chuť. Následně přidáme rajský protlak a případné další ingredience a osmažíme je. Vše zalijeme vývarem/vodou a dáme do trouby. Guláš může mít řadu chuťových podob a záleží pak na variantě, kterou si zvolíme.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Pikantní pečený guláš s rajčaty a paprikami
Na přípravu budete potřebovat: 800 g hovězího zadního masa, olej, 1,5 l masového vývaru nebo vody, 4 větší cibule, 1 malý rajský protlak, 1/2 hrnku rajské šťávy, 6 stroužků česneku, čerstvou majoránku, uzenou papriku, drcený kmín, sůl, pepř, 4 rajčata, 4 bílé papriky a 2 pálivé špičaté papriky (můžete přidat i kajenský pepř).
Jak na to? Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek oloupejte a utřete ho. Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo. Ve velkém kastrolu (vhodném na pečení do trouby) zpěňte na oleji cibuli, přidejte kostky hovězího masa a krátce je osmahněte. Přimíchejte do směsi rajský protlak a rajskou šťávu, dobře promíchejte, přidejte česnek a další koření. Zalijte vývarem (vodou), přiklopte poklicí a pečte v rozehřáté troubě na 170 °C asi 100 minut.
Rajčata a papriky omyjte a pokrájejte. Pak odklopte poklici, přidejte rajčata, nadrcenou čerstvou majoránku, pokrájené papriky a ještě chvíli pečte. Guláš je dost hustý, není třeba nic zahušťovat. Dochuťte solí, pepřem. Pečený guláš podávejte se širokými nudlemi nebo s pečivem apod.
Náš tip: Připravte si troubový guláš podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hospodský guláš podle ČSN: Šťavnaté maso, dušené na sádle s cibulí chutná i dnes a nejen pamětníkům
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady