Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
8. 3. 2024 Vaření
Beránek patří mezi symboly Velikonoc. Chceme ho mít chuťově výborného i krásného na pohled. Na co nezapomenout a co všechno si pohlídat při jeho přípravě, aby byl ozdobou velikonoční tabule?
Jaké těsto na beránka
Beránek, mazanec a pomlázka patří mezi nejtypičtější symboly Velikonoc. Chceme, aby beránek na stole vypadal kouzelně a zároveň i lahodně chutnal. Můžeme vybírat i z různých těst, která jsou osvědčená. Může to být kterékoli těsto na bábovku. Vynikající je třeba beránek ze šlehačkového těsta.
Těsto se dává do dobře vymazané formy, a čím ji vymazat, si přečtěte níže. Formu plníme do ¾ objemu v případě, že je jednodílná. Jestliže ale máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy (s tlamičkou) a na to dáme vrchní díl (i ten musí být dobře vymazaný). Pokud má forma dvě zhruba stejné poloviny, do spodního dílu nasuneme těsto i do mírného kopečku (ke středu).
Mohlo by vás zajímat
Čím vysypat formu na beránka
Formu na beránka je vždy potřeba nejprve (pokud nemáme silikonovou formu, ta se nevymazává) důkladně vymazat tukem. K tomu se nejlépe hodí polotuhé máslo nebo sádlo. Když formu vytřeme rozpuštěným máslem, je třeba ho nechat zatuhnout. Zvolit můžeme i olej. Nezbytné je ale v každém případě vetřít tuk do všech záhybů. Pomoci nám s tím může mašlovačka.
Po vymazání je třeba formu vysypat. Obvykle využíváme hrubou mouku. Existují ale i další varianty, jako jsou krupička, mletá strouhanka, kokos a nahrubo mleté ořechy. S drsnějším povrchem pak půjde beránek lépe ven z formy.
Mohlo by vás zajímat
Jak zabránit popraskání těsta
Aby se beránek rovnoměrně upekl, je třeba se řídit několika pravidly. Záleží na způsobu kypření, způsobu a délce pečení. První, co potřebujeme udělat, je dobře předehřát troubu. Přitom je potřeba myslet na to, že každá trouba peče jinak. Na pečení se obvykle uvádí teplota 180 °C, kterou po 10 minutách až čtvrt hodině snížíme ne 160-150 °C. Tak budou moci kypřidla (sníh, pečicí prášek, droždí) začít účinkovat.
Kypřicí prostředky do těsta dáváme podle receptu. Pokud by bylo přidané větší množství, dělalo by neplechu a těsto by popraskalo. Nakonec ještě třeba kynutého beránka potíráme rozšlehaným vejcem. Pokud máme beránka dvoudílného, pečeme zhruba o 5-10 minut déle než bez víka.
Jak poznat propečenost beránka
Jak vlastně poznat propečení beránky a kdy ho vytáhnout z trouby? To, že je těsto upečené poznáme jako obvykle, tedy zapíchnutím čisté špejle. Po vytažení musí být suchá. Pokud není, vrátíme beránka do trouby a dopečeme ho. Hotový beránek má nazlátlou barvu a odděluje se po stranách od formy.
Kdy a jak vyklopit beránka
Upečeného beránka vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Aby chladl rychleji, můžeme ho dát do chladnější místnosti (chodba) či na balkon a na pár minut ho přikryjeme vlhkou utěrkou. Lépe tak vychladne a lépe půjde vyklopit z formy.
Další možností je využití kovové mřížky, na kterou překlopíme beránka. Na formu dáme utěrku namočenou v ledové vodě a vyždímanou.
Čím ozdobit beránka
Upečeného beránka můžeme ozdobit různými způsoby. Můžeme ho jen obyčejně pocukrovat moučkovým cukrem, polít ho čokoládou, dopéct ho se sněhovou vrstvičkou, která pak připomíná beránčí kožíšek. Jako oči můžeme vtisknout mandle, jako čumáček zase hrozinku. Čumáček můžeme nakreslit i pomocí obarvené polevy. Závěrečnou nezbytností je pořádná barevná mašle kolem krku.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Jak dlouho vydrží velikonoční beránek
Ozdobeného beránka skladujeme podle druhu těsta. Tuková těsta můžeme skladovat při pokojové teplotě a zkonzumovat co nejdříve. Beránek z piškotového těsta bez tuku vydrží dlouho, ale postupně vysychá a ztrácí vláčnost. Podobně jako bábovku můžeme beránka zabalit do mikrotenového sáčku nebo utěrky. Pokud beránka nazdobíme krémem, musíme ho skladovat v lednici. Když máme beránka s polevou, je třeba s ním zacházet opatrně, abychom polevu nesetřeli dolů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný
Čím vysypat plech, formy nebo formičky? Jak na to, aby se těsto nepřichytilo
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný