Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Zdroj: Toprecepty

Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze zelené trávy pampelišky jako malá sluníčka. Chcete-li si tento žlutý zázrak uchovat aspoň trochu i na později, připravte si pampeliškový med. Tekuté zlato pak v zimě rozhodně oceníte – využijete ho jako sladidlo do čaje i do různých moučníků. Ale hodit se bude i v létě, třeba při přípravě domácí limonády.

Jak nejlépe využít pampelišky?

Pampelišky patří k nejoblíbenějším jarním květům. Svou optimistickou žlutou barvou nám dávají najevo, že jaro je opravdu tu a není divu, že je mnozí milují ze všech jarních květin nejvíc. Chcete-li si sezonu pampelišek co nejvíc užít, můžete se pustit do pletení věnečků a nebo si z nich rovnou udělejte vynikající „med“.

Pravda, nejde o med v pravém slova smyslu, neboť sběratelem v jeho případě nebudou včelky, ale vy, svou konzistencí a barvou ale pampeliškový med ten pravý připomíná, takže se tato sladké pochoutka tímto názvem běžně označuje. Navíc má příjemnou chuť a vůni po pampeliškových květech.

Med nebo sirup?

Pampeliškový med je vlastně takový hustší sirup a připravuje se podobně jako jakýkoliv jiný bylinkový sirup – tedy svařením vody s cukrem a s květy pampelišek.

Pokud se rozhodnete tento med vyzkoušet, počítejte, že budete květů potřebovat opravdu hodně – na 1 litr vody  minimálně 250-300 květů, klidně ale můžete dát i víc.

Navíc je třeba květy na vaření medu předem připravit a na kvalitu medu má vliv i to, kdy se na pampelišky vypravíte. Jak tedy postupovat, aby byl med co nejlepší?

  • Pampelišky je třeba sbírat hlavně za slunečného dne. Na med totiž potřebujete krásně otevřené květy, takže je nejlepší se na ně vypravit ideálně v pravé poledne.
  • Důležité je i to, kde budete sbírat. Nejlepší je samozřejmě mít pampelišky z vlastní zahrady, pokud ale tu možnost nemáte, vyrazte pro ně někam do přírody dál od civilizace, kde je čisto. Rozhodně je netrhejte v parcích, kam se chodí venčit psi, nebo někde u prašných cest či dokonce u silnice. 
  • Pampelišky sbírejte nejlépe do košíčku či plátěného nebo papírového sáčku, zkrátka do něčeho, v čem se nezapaří. 
  • Z pampelišek pak otrhejte stonky, na med potřebujete jen žluté květy. Odstraňte i zelené části květů – ty by medu dodaly hořkou chuť.
  • Občas se sice doporučuje kvítky neomývat, abyste je nepřipravili o pyl, který dodává medu chuť. Je ale lepší je opláchnout nebo ještě lépe krátce namočit do vody, aby z nich vyplaval hmyz. Případně můžete pampelišky aspoň na chvíli rozložit na plech, aby případní broučci vylezli ven.   
  • Květy je pak nutné nějakou dobu louhovat ve vodě, kterou tak ochutí. Ve vodě se nejprve krátce povaří (asi 15-20 minut) a pak by se měly nechat odležet do druhého dne zakryté poklicí (ideálně 24 hodin).
  • Pampelišky louhujte společně s plátky citronu nebo citronovou šťávou. Citron zmírní sladkost cukru a zvýrazní chuť medu. Místo citronu můžete přidat i kyselinu citronovou (na 1 litr vody asi 1 lžičku), která funguje jako konzervant, takže prodlouží trvanlivost medu. 
  • Nálev pak už stačí jen slít a povařit s cukrem tak dlouho, dokud směs nezhoustne a nedosáhne konzistence podobné medu.  Čím déle budete vařit, tím bude směs hustší. To, zda je med hotový, zkontrolujte tak, že trochu kápnete na studený talířek a počkáte, jak rychle ztuhne. Místo klasického cukru můžete použít i třtinový, který dodá medu tmavší barvu. 

Vynikající pampeliškový med s pomerančem

Pampeliškový med sice nemá takové zdravotní účinky jako klasický med, můžete ho ale úplně stejně používat. Navíc se hodí i jako vynikající základ letních limonád. Vyzkoušet můžete třeba tuto verzi obohacenou o pomeranč. A jak tedy na něj?

Budete potřebovat: 450 květů pampelišek, 1 l vody, 2 pomeranče, 1 citron, 1,5 kg třtinového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové. 

  1. Květy z pampelišek propláchněte vodou a nechte pořádně okapat. Okapané květy pak dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Přidejte do hrnce citron a pomeranče nakrájené na kolečka.
  2. Pak nechte 24 hodin louhovat. Druhý den přeceďte přes plátýnko a vymačkejte. Přidejte cukr a za občasného míchání vařte asi hodinu a půl do zhoustnutí (dávejte pozor, aby se směs nepřipálila).
  3. Ještě horký pampeliškový med pak přelijte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a otočte na chvíli dnem vzhůru, aby chytlo víčko. Pak nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.

Náš tip: Klasický pampeliškový med jen s citronem si můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie