Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré
25. 7. 2016 Vaření
Mrkev, kořenová petržel a celer jsou noční můrou snad každého milovníka šťavnaté flákoty. Ale nevěřili byste, jak vynikající může být kořenová zelenina připravená na másle – žádné margaríny, prostě klasické, živočišné máslo, které milovali naši dědové. Zkuste náš recept a budete se olizovat.
Co potřebujete na porci pro 4 osoby:
- 3 větší mrkve
- 3 větší kořenové petržele
- 1 kořenový celer (ne řapíkatý)
- Cca půlku másla
Jak na to?
Mrkev, petržel i celer zbavte slupky, nakrájejte na stejně velké kostičky a vložte do pánve. Přidejte polovinu másla. Máslo nechte rozpustit, pak zeleninu promíchejte, aby se obalila v másle a nechte cca 30 minut opékat – občas promíchejte. Pokud by se zelenina začala přichytávat, přidejte máslo. Takto připravená zelenina nepotřebuje dalších dochucovadel, protože příjemně zesládne.
3 tipy na servírování
1. Kořenová zelenina je vhodná k masu jako jediná příloha, protože je vydatná a šťavnatá.
2. Kořenovou zeleninu na másle můžeme podávat jako oblohu k masu a bramborám – namísto čerstvé zeleniny (ozvláštní jídlo). Je možná i varianta pro vegetariány, kdy si bohatě vystačíte se zeleninou na másle a bramborami.
3. Zeleninu lze rozmixovat a podávat jako pyré samostatně, případně při mixování přidat vařenou bramboru, aby pyré mělo hustší konzistenci. Při volbě této varianty servírování doporučujeme zeleninu osolit a opepřit. Pyré z kořenové zeleniny se výborně hodí k pokrmům z ryb.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kostival je v přírodě nepřehlédnutelný. K čemu se hodí a jak ho uchovat pro pozdější využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Časté chyby při vaření omáček: Nejčastěji to je hořký základ, sražená smetana nebo špatný postup při dušení masa
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře