Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli
22. 4. 2024 Vaření
Máte rádi lokše? Slavné bramborové placky podobné palačinkám jsou oblíbenou přílohou nejen na Slovensku. K pečené kachně si je dávají místo knedlíků, naplněné brynzou nebo paštikou jsou výborným malým občerstvením. A co je zkusit z netradičního tvarohového těsta?
Lokše jako příloha
Lokše jsou jednou z typických slovenských specialit, známé jsou však i u nás. Na Valašsku se připravují úplně běžně, postupně se ale stávají moderním pouličním občerstvením i jinde a třeba na svatého Martina se k pečené huse nabízejí ve spoustě restaurací po celé naší vlasti.
Mohlo by vás zajímat
Placky jako palačinky
Lokše ostatně mají poměrně blízko k českým bramborovým plackám, které se u nás dělají spíš menší a tlustší. I ty tenké se ale u nás kdysi připravovaly a označovaly se na některých místech jako patenty nebo laty. Podávaly se potřené povidly, zabalené jako palačinka, posypané cukrem a někdy i mákem.
Klasické lokše se běžně dělají z bramborového těsta podobného tomu na bramborové knedlíky, jejich příprava je ale snazší, neboť u nich nehrozí, že by se rozvařily ve vodě jako právě knedlíky. Na klasické lokše tedy potřebujete brambory vařené ve slupce, které se nastrouhají nebo prolisují a smíchají s moukou a solí. V některých receptech se navíc přidává i vejce. Z těsta se tvarují placky, jež se opékají nasucho na pánvi nebo na plotně, jak bylo běžné v minulosti.
Lokše bez brambor
Výborné lokše se dají ale udělat i bez brambor, a to z jednoduchého tvarohového těsta. Díky tvarohu a acidofilnímu mléku jsou krásně vláčné, měkké a jemné. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládnete je snadněji, a hlavně rychleji než lokše bramborové. Už jen díky tomu, že nemusíte vařit, loupat a ještě strouhat brambory. Navíc jsou díky použitým ingrediencím odlehčenější a k úpravě nasladko se hodí víc než ty bramborové. Slané jsem ovšem také vynikající.
Tvarohové lokše z pěti ingrediencí
Tyto tvarohové lokše se hodí podávat nejen samotné naplněné třeba povidly, mákem, dušenými jablky nebo tvarohovým krémem, ale i ve slané podobě třeba s brynzovou pomazánkou dochucenou paprikou a cibulkou. Během chvilky tak máte hotovou večeři, na níž si všichni pochutnají. A jak tedy tvarohové lokše připravíte?
Budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 450 g acidofilního mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody.
- V misce smíchejte tvaroh, acidofilní mléko, sůl a jedlou sodu a na závěr přisypejte mouku. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se vám těsto nezačalo lepit.
- Z těsta pak vytvarujte tenký váleček a ten nakrájejte na 4cm kousky. Každý kousek rozválejte na pomoučeném vále na placku/lokši.
- Pánev zahřejte a jednotlivé placky na ní nasucho smažte dozlatova z obou stran. Hotové ještě teplé lokše pak potřete máslem nebo sádlem.
- Podávejte ihned ještě teplé a čerstvé s cukrem, džemem, mákem, jogurtem, tvarohem, ovocem nebo v slané verzi třeba s česnekovou pomazánkou a čerstvým koprem.
Náš tip: Klasické bramborové lokše si můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Lososa můžeme uplatnit v mnoha běžných receptech i delikatesách. Jak chutná nejlépe?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků