Nepečené smetanové řezy s čokoládou si budete připravovat často: Jsou rychle a snadno hotové a chutnají božsky
9. 5. 2024 Vaření
Popularita nepečených dezertů v posledních letech výrazně roste. Tento trend můžeme pozorovat nejen v domácích kuchyních, ale i v nabídce kaváren, cukráren a restaurací. Nepečené dezerty mají mnoho výhod, mezi které často patří jednoduchost a rychlost. To dokazují i smetanové řezy, na které nabízíme recept.
Výhody nepečení
Jednou z hlavních předností nepečených dezertů je rozhodně jejich jednoduchost a rychlost přípravy. Nevyžadují použití trouby, což znamená, že je můžete připravit prakticky kdekoli. To je obzvláště praktické v horkých letních měsících, kdy se nám u rozpálené trouby opravdu nechce trávit čas.
Mohlo by vás zajímat
Variace surovin
Výhodou je i možnost experimentování s různými surovinami. Bez pečení lze snadno kombinovat různé druhy ovoce, ořechů, semínek a dalších ingrediencí, které by při pečení tak „nefungovaly“. Kromě toho, mnoho nepečených dezertů je možné upravit pro vegany nebo lidi s bezlepkovou dietou.
Nepečené dezerty také často obsahují zdravější alternativy tradičních ingrediencí. Například, místo smetany můžete použít avokádo, které dezertu dodá krémovou konzistenci, ale zároveň poskytne zdravé tuky a další živiny.
Inspirace v zahraničí
Příkladem oblíbeného nepečeného dezertu může být cheesecake, dále jsou velmi populární různé formy panna cotty, moussy a tiramisu. Do české kuchyně se skvěle hodí také různé druhy řezů, k jejichž výrobě nepoužíváme pečený korpus, ale třeba sušenky. Důkazem jsou smetanové řezy, jejichž recept nabídla na svém instagramovém účtu účastnice MasterChef Česko 2023 Lucia Knihová.
Nepečené smetanové řezy
Na přípravu lahodných řezů budete potřebovat: Na řezy: 500 g mascarpone (nebo čerstvého smetanového sýru), 50-100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěné bílé čokolády, 200 ml smetany ke šlehání a 250 g BeBe sušenek. Na polevu: 150 g hořké nebo mléčné čokolády a 100 ml smetany ke šlehání.
Jak na to?
- Do mísy dejte mascarpone a cukr a společně prošlehejte. Přidejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu, přilijte i smetanu a společně opatrně prošlehejte.
- Na dno formy (ideálně o rozměrech 23x17 cm) vložte pečící papír a vyskládejte sušenky. Na ně naneste krém z mascarpone.
- Krém rozetřete po celé ploše formy a nahoru dejte druhou vrstvu sušenek.
- V rendlíku si zahřejte smetanu a přidejte do ní hořkou nebo mléčnou čokoládu. Vše pořádně promíchejte a nalijte do formy na vrchní vrstvu sušenek.
- Formu vložte na pár hodin do lednice, aby řezy i poleva dobře ztuhly.
Náš tip: Jako vylepšení můžete první vrstvu sušenek potřít karamelem a místo horní vrstvy sušenek dát dvojitou porci polevy - ganache, pak ale počítejte s tím, že je nutné moučník předem řádně vychladit, než budete čokoládovou ganache nanášet.
Rady od Lucie:
- Pokud nemáte hranaté sušenky, můžete použít i kulaté. Rozmixujte je s trochou másla a hmotu vtlačte na dno formy.
- Na polevu můžete použít i kombinaci čokolád, například 100 g hořké a 50 g mléčné.
Náš tip: Jestli máte rádi klasiku, připravte si podle našeho video receptu Míša řezy:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Proti stresu se dá bojovat i vhodnými pokrmy a nápoji: Zařaďte do jídelníčku ořechy, jogurt či čokoládu a budete se divit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující