Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
10. 5. 2024 Vaření
Jsou jedním z tradičních zákusků klasických českých cukráren. Za jejich vitrínami hrdě stojí po boku indiánků, větrníků a věnečků a mnozí právě likérové špičky upřednostňují před všemi ostatními a není divu. Kombinace kakaového krému, vaječného likéru a čokoládové polevy je prostě skvělá.
Špička nebo bombička?
Likérová špička je jedním z nejoblíbenějších českých cukrárenských zákusků. Někdy se jí říká koňaková, ale koňak v ní nenajdete, tedy aspoň ne ten klasický. Svůj název totiž získala po tradiční náplni – vaječném koňaku nebo také likéru. Proto tedy likérová špička a nebo také bombička.
Mohlo by vás zajímat
Dvojí náplň a poleva navíc
Ti, kteří nepatří k úplným znalcům známých českých zákusků z cukráren, si ji občas pletou s indiánkem. Na první pohled si možná trochu podobné jsou - spojuje je totiž stejný piškotový podklad, na němž trůní kopeček, v případě špičky spíš hodně strmá hora sladké hmoty, kterou zakrývá čokoládová poleva. Zatímco v případě indiánku se uvnitř ukrývá sníh, v případě špičky tvoří náplň kakaový či čokoládový krém a navíc ještě vaječný likér.
Český zákusek z 60. let
Narozdíl od indiánků, které mají své verze v různých zemích světa, jsou špičky jen a jen českým zákuskem, a to dokonce velmi mladým. Likérové špičky totiž spatřily světlo světa až v 60. letech minulého století, největší hitem se však staly až v 70. a 80. letech minulého století, a to dokonce takovým, že je mnohé cukrárny nestíhaly vyrábět v dostatečném množství. Proto se začala jejich výroba trochu šulit a místo klasického vaječného likéru se do nich dávala třeba jen levná náplň ze sušeného mléka.
Speciální nástavec na špičky
Pokud se vám po starých dobrých likérových špičkách stýská, není problém si ty poctivé, plné vaječňáku, připravit doma. I když se špička na první pohled jeví jako složitý dezert, jejich výroba zas tak náročná není. Práci vám výrazně usnadní speciální dvoustěnný zdobicí nástavec na cukrářský sáček určený přímo na likérové špičky, bez nějž se ostatně ani neobejdete.
S jeho pomocí totiž nanesete na korpus krém tak, aby v něm zůstal otvor, do nějž pak dáte likérovou náplň. Takový ovšem snadno seženete v prodejně s cukrářskými či domácími potřebami (např. Orion).
Špičky jako z cukrárny
Receptů na likérové špičky je celá řada a s různými druhy náplní. Chcete-li, aby byly dokonalé, potřebujete hlavně podklady z piškotového těsta, tzv. buflery, které si rovněž sami snadno upečete. Špičky se sice někdy dělají jako vánoční cukroví a pak se náplň nanáší na obyčejné dětské piškoty nebo linecká kolečka, na ty pravé cukrárenské ale musíte mít právě buflery.
Pak už vám stačí jen dokonalý smetanový čokoládový krém (někdy se používá i pudinkový) a ten nejlepší, pokud možno domácí vaječný likér, případně hustší likérový krém. A jak tedy samotné likérové špičky připravíte? Zkuste to třeba podle našeho jednoduššího receptu s pudinkovým krémem.
Na piškoty budete potřebovat: 4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky polohrubé, 1 lžíci škrobu. Na krém si připravte: 600 ml mléka, 2 čokoládové pudinky, 2 lžíce kakaa, 6 lžic cukru, 50 g čokolády (strouhané), 150 g másla a 150 g Omegy (100% tuku). Na likér potřebujete: 2 žloutky, 4 lžíce cukru moučkového, 50 ml rumu, 50 g másla. Na polevu: 200 g čokolády a 100 g Omegy (100% tuku).
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na piškoty ušlehejte sníh s cukrem, přidejte žloutky a mouku se škrobem. Sáčkem s ustřiženým rohem nastříkejte na papír piškoty a pečte je 15 minut při 180 °C dozlatova.
- Na krém uvařte pudink s cukrem a kakaem a do ještě horkého pudinku vmíchejte čokoládu. Směs pak zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a dejte vychladit do lednice. Potom pudink vyšlehejte s máslem a rozehřátou a vychladlou Omegou. Krém nastříkejte speciální trubičkou na pomazané piškoty.
- Na likér všechny suroviny rozmixujte do hladkého krému a naplňte jím dutinku, kterou uzavřete pusinkou krému. Tento základ nechte důkladně vychladit a poté jednotlivé špičky přelijte čokoládovou polevou připravenou z čokolády rozehřáté a promíchané dohladka s tukem. Do polevy je také můžete rychle namočit a pak nechat okapat a opět ztuhnout.
Náš tip: Při přípravě likérových špiček můžete postupovat i podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Nejlepší krémy do cukroví: Zkuste máslový, bílkový, citronový, kávový nebo čokoládový
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12