Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Antiperle stály 1,80 Kčs, původně se prodávaly v plechových krabičkách a skvěle osvěžovaly dech
Zdroj: Wikimedia Commons, By Shadster - Own work, CC BY-SA 3.0

Malé bílé bonbonky v podobě kuliček se prodávaly ještě donedávna, dnes už je bohužel neseženete. V minulosti však Antiperle byly jedněmi z mála sladkostí, které osvěžily dech opravdu spolehlivě. Mentolové byly pořádně a děti je kolikrát spíš oceňovaly jako dokonalé náboje do pistolek. 

Až příliš mentolové osvěžení

Antiperle jsou jednou z typických českých sladkostí, kterou nikde jinde nenajdete. Později sice měly konkurenci v podobě celosvětových Tic Taců, v předrevolučních dobách však byly unikátem, pokud tedy pomineme podobné bonbonky v miniaturní krabičce Mini Cedevita, které byly ovšem pomerančové. Ty ostatně možná dětem vyhovovaly víc, neboť tak nepálily.

Antiperle ovšem dítka milovala neméně, ačkoli je cucali jen ti nejodvážnější. Mini bonbonky v kulaté krabičce se totiž daly využít k mnoha hrám.

Malé bílé kuličky byly dokonalými náboji do kuličkových pistolek, což oceňovali hlavně páni kluci. Holky zase využívaly spíš krabičky, které se báječně hodily jako úschovna různých pokladů, nebo přechodný domeček pro berušky či kobylky odchycené v létě na louce. 

Původní cukrovinka z lékárny

Slavné bonbony s příchutí mentolu a eukalyptu, obohacené navíc o skořicové a růžové aroma se začaly vyrábět v roce 1960 v Chotyni, v místní továrně na čokoládu, která tu fungovala již od roku 1936. Byla rovněž pobočkou libereckého závodu Lipo, takže tu s výrobou bonbonů rovněž měli zkušenost.

Podobné bonbony ale existovaly již předtím a prodávaly se v lékárnách pod názvem  Antiseptické ústní perle. Vyráběl je již na konci 19. století slavný malostranský lékárník Karel Fragner, majitel lékárny U Černého orla na Malostranském náměstí, která dodnes funguje. 

Z plechové krabičky do plastu

Původně se antiperle prodávaly v placatých kulatých plechových krabičkách, v polovině šedesátých let je pak nahradily kulaté krabičky plastové s průhledným víčkem, jež se udržely. Ty byly v mnoha barvách, v modré, žluté, zelené, v osmdesátých letech dokonce v průhledné žlutooranžové.

Bonbony, které rostou jako perly

To, co se neměnilo, byla receptura, podle níž se Antiperle od šedesátých let vyráběly a to tak, že se na krystal cukru postupně nanášely tenké vrstvy cukerného roztoku. Tento proces trval šest týdnů, dokud se nedosáhlo typické velikosti čtyř milimetrů. I když byly snahy proces urychlit, nesekaly se s úspěchem, Antiperle pak byly příliš měkké. 

Vyrábějí se ještě?

Po revoluci Antiperle vyráběli v  továrně Sfinx, spadající pod Nestlé, v posledních letech ale bohužel klasické Antiperle z pultů obchodů nenápadně vymizely, a to tak, že to nepostřehli ani mnozí jejich ctitelé. 

Aspoň, že na ně navázala společnost Mocca sídlící v bývalém libereckém závodě Lipo, která oblíbenou mentolovou sladkost prodává v trochu jiné oválné krabičce pod názvem Miramint perle. A tak si těmito malými mentolovými bonbonky můžeme dech osvěžovat i dnes. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Antiperle
Chocolatewrappers.info: Československo
Mocca.cz: Miramint perle

Náš tip: Máte-li v oblibě osvěžující mentolovou chuť, můžete vyzkoušet mátový sirup podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli