Ani cukr, ani lepek! Nejnebezpečnější věcí ve vaší kuchyni je tichý zabiják jménem E621
29. 10. 2020 Životní styl
Zejména v posledních letech se hodně mluví o tom, co je pro náš organismus škodlivé, a přitom to konzumujeme v obrovském množství. Nezdravé tuky, cukry, lepek, to vše naše tělo netěší a běžně to máme v kuchyni. Vůbec nejhorším a zároveň nejčastějším "potravinovým padouchem" je ale glutaman sodný neboli E621.
Glutaman z domu ven!
Na první pohled se podobá soli nebo cukru - je to bílý, krystalický prášek. Na rozdíl od nich jej ale doma asi nemáte jen tak v pytlíčku; ačkoliv, pokud používáte na dochucování jídel Podravku, tak právě na něm je tenhle "kouzelný prach" založen. Glutamát, neboli glutaman sodný známý také jako E621, je jedno z nejčastějších a zároveň nejnezdravějších dochucovadel, která si běžně cpeme do žaludku. Je levný, a proto se přidává jak do instantních nudlí, polévek či omáček, tak do sladkostí, ale i do masa. Běžně po něm sahají také kuchaři v lacinějších restauracích, neboť jejich výtvorům rychle dodá vůni a chuť. Ale za jakou cenu?
Mohlo by vás zajímat
Glutaman je také nedílnou součástí fast foodu. A právě kvůli němu vzniká na nezdravém jídle z rychlého občerstvení závislost. A nejen na něm. Právě on v našem mozku probouzí chuť na čokoládu nebo chipsy, protože právě on tu chuť, kterou vyžadujeme, vytváří. Podle statistik se po celém světě ročně spotřebuje více než 200 tisíc tun tohoto prášku. Pro dospělého člověka je běžná dávka 1,5 g denně, u dětí je to výrazně méně, cca půl gramu na den.
Mohlo by vás zajímat
Látkou se můžete velmi snadno předávkovat právě zvýšenou konzumací vašich oblíbených laskomin. To může u člověka vyvolat závratě, migrénu, poruchy vidění, hormonální nerovnováhu, nevolnost, slabost, závratě či bolesti na hrudi. Proto je vhodné u každé potraviny číst složení předtím, než ji koupíte. Pokud ve výčtu ingrediencí zahlédnete označení E621, ruce honem pryč - obzvlášť, pokud se jedná o něco, co chcete koupit potomstvu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Zdravá kombucha, Matcha, černá rýže: 9 exotických superpotravin, které seženete i v českých obchodech
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Komentáře
30. 10. 2020 18:49