Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo
14. 11. 2020 Vaření
Snídat ovesné vločky, například ve formě kaše, je skoro to nejlepší, co můžete udělat. Zdravá, vydatné a chutné jídlo vám po ránu dodá energii a blahodárně působí i na chod trávícího a správný rytmus vylučovacího ústrojí. Problém je, že instantní kaše jsou často plné přidaných cukrů a většina z nás nemá čas chystat si každé ráno teplou snídani. Řešením je raw ovesná kaše, která se připraví (skoro) sama, je stejně zdravá a výživná a navíc si ji můžete vzít kamkoliv s sebou! Poradím, vám, jak na ni.
Ovesná kaše dělá hezké ráno
To nejlepší, co můžete v chladných podzimních a zimních měsících snídat, je ovesná kaše. Miska horkých vloček vařených v mléce a dochucená třeba čokoládou, oříškovým máslem a ovocem, je prostě vynikající, vydatnou, přesto dietní snídaní, která navíc blahodárně působí na lidský organismus. Tip: Pokud chcete kaši bohatší na proteiny, při vaření do ní rozklepněte vejce. A chcete-li jí sladší, rozvařte v ní rozšťouchaný banán.
Ovesná kaše působí blahodárně na srdce i mozek, podporuje zdravé trávení, reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu cukru v krvi, navíc dokáže zasytit na celé dopoledne, pokud si ji "vymazlíte". Problém ale je, že ne každý má na teplou snídani každé ráno čas a instantní ovesné kaše často obsahují přidaný cukr a jejich častá konzumace tak může přispět k nechtěnému přibírání na váze. I to se ale dá vyřešit - zkuste raw ovesnou kaši, snídaňový hit, který je v zahraničí znám pod názvem "Over night oats".
Mohlo by vás zajímat
Doslova přeloženo to znamená "vločky přes noc", což dost napovídá o způsobu přípravy této lahodné snídaně. Chystá se totiž večer před konzumací, kdy se do větší skleničky vloží vločky s odpovídajícím množstvím mléka. Vločky mléko přes noc v chladničce nasají a ráno jsou krásně měkké a vláčné. Pravda, ochudíte se sice o ten teplý element snídaně, ostatní benefity ovesné kaše ale zůstávají zachovány. Navíc je u raw ovesné kaše výhodou, že se v uzavíratelné skleničce dá přenášet, takže pokud ráno spěcháte, můžete si takto nachystanou snídani v klidu vzít i do práce.
Do kaše se už při přípravě dá přidat mnoho dochucovadel - třeba med či javorový cukr pro oslazení, kakao pro čokoládovou příchuť, nebo semínka a oříšky, které přes noc rovněž změknou. Pokud patří k veganům, můžete si tuto kaši pohodlně připravit i s použitím rostlinného mléka, efekt je stejný. K hotové kaši pak jen ráno před servírováním přidáte čerstvé ovoce - a je to dokonalé! Můžete kombinovat různé chutě podle vlastní obliby, my přinášíme náš oblíbený recept, který chuťově připomíná tyčinku Snickers.
Mohlo by vás zajímat
RECEPT: Raw ovesná kaše s příchutí Snickers
Co budete potřebovat:
- 1/2 hrnku ovesných vloček Tip: Použijte jemné ovesné vločky, snadněji se v mléce rozmočí
- 1 hrnek mléka, může být i rostlinné
- 1 menší banán
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžička arašídového másla
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička medu
- Volitelné: 1 nasekané vypeckované datle
Mohlo by vás zajímat
Postup:
Do uzavíratelné skleničky, může být například zavařovací, nalijeme mléko a nasypeme vločky. Dobře promícháme lžící. Přidáme vidličkou rozmačkaný banán, skořici, kakao a med. Opět dobře promícháme. Nakonec přidáme datle, které slouží k doslazení kaše. Pokud datle nemáte, nebo vám nechutnají, nahraďte je extra lžičkou medu. Skleničku dobře uzavřeme a dáme na noc odpočívat do lednice. Tip: Při servírování můžeme kaši poklást ještě jedním čerstvým banánem, případně ji posypat kousky nasekané vysokoprocentní čokolády.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den lepší snídaně
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Flexitariánství: Tak trochu jiné vegetariánství, která hravě zvládnete a zhubnete
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
27. 11. 2022 17:18