Den pití vína
Národní den
Právě dnes, 18. února, je ten nejlepší čas dát si sklenku vína. Slavíme den pití vína, nejstaršího alkoholického nápoje, který lidstvo zná. Je to nepostradatelný společník při posezení s přáteli, při vaření v kuchyni, ale také při relaxaci a odpočinku.
Víno je lahodný alkoholický nápoj, který získáváme kvašením hroznů, nebo hroznového moštu. Díky velkému množství odrůd se svou chutí zavděčí prakticky každému. Možná jste však netušili, že pití vína příznivě působí i na naše zdraví. Po psychické stránce se postará o lepší náladu, uvolňuje totiž hormony štěstí. Po fyzické stránce působí jako elixír mládí, především červené víno, které je pro zdraví prospěšnější více než bílé. Obsahuje látky, které zpomalují stárnutí buněk a působí rovněž proti rakovině a cukrovce. Víno si vychutnáme jen tak, nebo z něj můžeme připravit skvělý pokrm.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít víno v kuchyni
Víno dokáže jídlo pozvednout a dodá mu intenzivní vůni. Krátkým povařením se alkohol z jídla vypaří a víno tak zanechá jen svou specifickou chuť. Bílé víno se dokonale hodí k zelenině, sýrům, mořským plodům a rybám. Červené víno naopak ladí ke zvěřině a červeným masům, jako je hovězí maso a vepřové.
Také zvolit správné víno k již uvařenému pokrmu, zdá se být někdy věda. U masa se můžeme řídit barvou. K červenému masu červené víno, k bílému kuřecímu masu a rybám volíme bílé víno. Při posezení s přáteli nad mísou sýrů a jednohubek budeme popíjet pravděpodobně lehčí bílé víno, nebo šumivé s bublinkami.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pití vína?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků