Jak na bramborové pekáče či lokše. Rady a oblíbené recepty
Řekne se "obyčejné“ brambory, ale naše babičky z nich uměly vykouzlit tolik dobrůtek. Jednou z nich jsou bramborové pekáče. Pekly se na plátech kamen a mazaly povidlím, marmeládou nebo třeba dušenými hruškami. Někdo by dal přednost slané náplni (třeba špenátové), jiný je zase raději prázdné - bez náplně. Kamna, na kterých by se daly pekáče péct, už má dnes málokdo, přesto si můžeme na této specialitě pochutnat.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lokše, přesňáky, patenty, to vše jsou názvy pro oblíbené jídlo našich babiček. Dělají se z vařených brambor, buď studených nebo teplých, přidává se k nim mouka, osolí se, a pečou na plotně nebo na suché pánvi. Mastí se máslem nebo sádlem, potírají se povidly a sypou mákem. Ve slané verzi se hodí k pečené huse nebo kachně.
Co potřebujeme na bramborové pekáče
Na 1 kg brambor budeme potřebovat 1 lžičku soli a 35 dkg hladké mouky.
Jak upečeme lokše
- Večer uvaříme brambory ve slupce, do rána nám pěkně vychladnou.
- Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Nemixujeme. Jde to dobře obyčejným struhadlem nebo mačkadlem na brambory.
- Přidáme sůl a mouku. Vypracujeme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na kousky. Z 1 kg brambor upečeme přibližně 26 pekáčů, proto kousků bude 26.
- Připravené kousky těsta rozválíme na hladké mouce. Pekáče bývají tenké, vzhledem připomínají palačinky.
- Pekáče pečeme buď nasucho na pánvi, nebo přímo na plotýnce. A pokud máme kamna, samozřejmě je pečeme na kamnech.
- Když se na nich začnou tvořit puchýře, otočíme je a upečeme z druhé strany.
- Hned po upečení je potíráme olejem nebo rozpuštěným máslem a rovnáme na sebe na talíř.
- Nejlepší je, když pekáče pečou dva lidé, jeden připravuje placky a druhý je peče.
Pekáče či lokše - tentokrát naslano
Ať už pekáče nebo lokše, jedná se o krajové speciality, které se připravují v různých rodinách mírně odlišnými způsoby.
Další varianty, jak připravovat pekáče
Další zajímavé recepty na bramborové placky podle rodinných receptů našich čtenářů:
Co ještě připravit z brambor
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Kořenová zelenina v nich nesmí chybět, především mrkev, celer a petržel
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Komentáře