Jak připravit bramborové šulánky s mákem. Uvařte si milované retro jídlo z dětství
Bramborové šulánky jsou jídlem, které si možná pouze mlhavě pamatujeme z dětství, ale toužíme ho znovu ochutnat. Na šulánky potřebujeme bramborové těsto a na jejich posypání je nejlepší mletý mák, smíchaný s cukrem moučkou.
Levné jídlo našich babiček
Šulánky se připravují z bramborového těsta, stejně jako řada dalších krajových specialit jako jsou různé šišky, šudlíky, peciválky a knedlíky. Na přípravu šulánků nám stačí jenom několik snadno dostupných surovin, jedná se totiž o levné jídlo našich babiček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Suroviny na bramborové šulánky
Samotná příprava šulánků začíná nejlépe už den předem, kdy si brambory uvaříme ve slupce, a necháme je do druhého dne vychladnout. Potřebujeme:
- 600 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- sůl
- a vejce
Jak připravit těsto na bramborové šulánky
Druhý den po uvaření brambor se již pustíme do přípravy bramborového těsta na šulánky:
- Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
- K bramborám přisypeme mouku, špetku soli a přidáme vejce.
- Svižně a bez otálení zpracujeme těsto, protože stáním řídne.
- Z těsta uválíme přibližně 1,5 cm tlusté válečky, které krájíme na 3 cm dlouhé "šulánky".
- Šulánky vložíme ihned do vařící vody, a po vyplavání je vaříme přibližně 5 minut. Poté je sítem vybereme, necháme okapat a dáváme do vymazaného pekáče nebo jiné nádoby.
- Šulánky na talíři posypeme mletým mákem a cukrem moučkou, poté zalijeme rozpuštěným máslem.
Názorný postup přípravy bramborových šulánků můžeme zhlédnout v následujícím video-receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře