Čím můžeme mulčovat? Oblíbenou možností je sláma, která poskytuje půdě ochranu
Mulčování je užitečná technika, která přináší naší zahradě celou řadu výhod. Zakrytá půda je chráněná před odpařováním vláhy, nezarůstá plevely a nevyžaduje tolik péče jako běžné záhony. Správně zvolený mulč působí na záhonech esteticky.
Mulčujeme půdu dobře připravenou, zbavenou plevelů a nakypřenou. Mulč sice nedáváme na vzcházející semínka, protože by je udusil, ale oceníme ho při pěstování různých rostlin, především zeleniny. Přírodní mulč má na půdu dobrý vliv, postupně se rozkládá a pomáhá vytvářet kvalitní humus. Brání vyplavování živin z půdy a také půdu zahřívá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se nejvíce hodí k mulčování
Nejoblíbenější jsou tyto materiály:
- Sláma: Je skvělá pod jahody, do záhonů zeleniny i mezi maliny. Poskytuje dobrou teplotní izolaci. V létě chrání kořeny rostlin před horkem, v zimě naopak před chladem. Plody na slaměném mulči jsou čisté. Slámu můžeme jednoduše získat z blízkého pole, po sklizni obilí - jen se musíme včas domluvit s majiteli.
- Posekaná tráva: Vrstvu trávy ze sekačky dáváme např. kolem rajčat a paprik. Pěkně je zahřeje odspodu a nedovolí kolem nich růst plevelům. Pokud používáme jako mulč plevely (pampelišky, kopřivy, řebříček, kostival a další), tak musí být bez zralých semen. Vlhká tráva přitahuje slimáky, proto pokud se u nás ve větší míře vyskytují, necháme trávu nejprve zaschnout.
- Zahradní štěpka a kůra: Dřevěná štěpka je vhodná do okrasných záhonů a kolem dřevin. Kůru dáváme k rostlinám, které mají rády kyselou půdu (např. borůvky, brusinky, z okrasných rostlin rododendrony, azalky, vřes).
- Kamínky a štěrk: Používáme je jako "pokrývku" na okrasné záhony a skalky, případně je sypeme kolem bylinek ze středomořských oblastí. Působí dekorativně a hodí se k dlouhodobému využití. Někdy se pod kamínky a štěrk dává ještě černá textilie, v tom případě je pak plevel bez šance. Péče je nenáročná, ani slimákům se tam nedaří. Tento materiál sice půdu také chrání před odpařováním, ale nedoplňuje do ní žádné živiny. Výhodou je, že teplo, které přes den akumuluje, v noci předává svému okolí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře