Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností
Potřebujete zjemnit omáčku smetanou, ale zapomněli jste ji koupit? Nebo připravujete oblíbený zeleninový salát - a chybí smetana zakysaná, která by suroviny spojila? Téměř všude si můžeme pomoci tak, abychom pro smetanu nemuseli do obchodu a chystaný pokrm měl přesto "smetanovou" chuť.
Čím můžeme smetanu nahradit?
Sladká smetana
Smetanu nahradíme mlékem, do kterého přidáme kousek másla (nebo oleje). Mléko dostane smetanovou konzistenci - smícháme 200 ml mléka s 50-80 ml rozpuštěného másla. Pokud chybí doma i máslo, dá se v nejhorším případě nahradit i olejem.
Touto "smetanou" můžeme zjemnit třeba omáčku nebo polévku.
Šlehačka
Nahradit lze i smetanu ke šlehání, i když to je už vlastně samostatný recept. Na výrobu této náhrady šehačky si připravíme 1 litr oslazeného mléka a 125 g másla. Mléko zahřejme, přidáme máslo a necháme rozpustit. Směs pak mixérem (i ponorným) důkladně umixujeme a uložíme na 10-12 hodin do lednice. Z vychlazené směsi pak klasickým způsobem ušleháme šlehačku.
Je-li potřeba použít šlehačku jako náplň moučníku, můžete vyzkoušet tento "šlehačkový" krém - světlý i pařížský:
Smetanu či šlehačku v pomazánkách nebo salátech můžeme nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina a žervé.
Zakysaná smetana
Chybí doma zakysaná smetana? Můžeme si pomoci mlékem, bílým jogurtem a citronovou šťávou. V robotu vyšleheháme 1/3 menšího hrnečku mléka s jedním hrnečkem jogurtu nebo tvarohu a 2 lžičkami citronové šťávy.
Nebo můžeme místo zakysané smetany použít jen kvalitní bílý jogurt. Výborně chutná třeba v salátech.
Zakysaná smetana je velmi oblíbenou surovinou k přípravě dipu k masu nebo bramborám - také zde můžeme bez obav sáhnout po klasickém, kvalitním bílém jogurtu.
Rady na závěr
Připravujete omáčku, kam na závěr patří zakysaná smetana? Přidejte místo ní do omáčky trochu mléka, kousek másla a zcela v závěru pár kapek citronové šťávy. Omáčka bude jemná, se specifickou chutí po zakysané smetaně.
Pokud používáte zakysanou smetanu nikoli na zjemnění, ale pouze na finální dozdobení omáčky, nahraďte smetanu lžící kvalitního bílého jogurtu (bude o něco méně energetický a zároveň dodá připravovanému pokrmu příjemně nakyslou chuť).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Holandský řízek: 7 tipů, jak jej mít perfektní. Důležitý je druh masa i množství sýra
Zpěvák Bob Dylan slaví 82. narozeniny. Nejlepším dárkem pro něj býval vynikající banánový chléb od jeho maminky
Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující
Komentáře