Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Hitem internetu je už několik let fermentovaný jablečný nápoj, který se pije vychlazený. Je perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Můžete ho vyzkoušet podle našeho návodu.
K výrobě tohoto nápoje využijeme padaná jablka. Musí být ale bez náznaku hniloby nebo plísní. Kromě jablek můžeme použít hrušky, maliny, okurky nebo zázvor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nápoj vyrobit
- Omytým jablkům okrájíme natlučená místa.
- Rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme, nadrtíme nebo hrubě nastrouháme.
- Vložíme do skleněné nádoby (džbánu) tak, abychom zaplnili maximálně polovinu nádoby.
- Přidáme čerstvou mátu a trochu cukru (místo něj můžeme přidat rozinky nebo med).
- Vodu převaříme a necháme zchladnout.
- Vodou zalijeme jablka v nádobě.
- Zakryjeme a necháme 3–7 dní v pokojové teplotě (do vzniku bublinek).
- Čím déle necháme fermentovat, tím bude chuť silnější.
- Podáváme vychlazené.
Podobně můžeme vyrobit nápoj i z hrušek, malin, okurek a jiného ovoce či zeleniny. Využít štědré dary přírody se vyplatí.
Podle následujícího videa můžete z přebytků úrody jablek uvařit jablečná povidla:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Vyrobili jsme „šampaňské“ z pampelišek: Chutná fantasticky, šumí jako sekt a voní po rozkvetlé louce
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře