Houby sterilované v tuku si zachovají svou přírodní vůni i chuť. Poradíme, jak je bezpečně v tuku sterilovat
Při sterilování v tuku si houby ponechají přírodní chuť. Nejvhodnějším tukem je sádlo nebo máslo. Díky správnému postupu si houby zachovají přirozenou vůni a chuť, zároveň bude jejich sterilace bezpečná.
Pro úspěšné houbaře vyvstává po návštěvě lesa otázka, jak si poradit s úlovkem. Houby rychle podléhají zkáze, proto se do jejich zpracování musíme pustit co nejdříve. Zaváření v tuku je jednou z oblíbených možností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit houby v tuku
Na 1/2 kg hub potřebujeme 100 g tuku. Omyté pokrájené houby osolíme a v tuku dusíme do vydušení většiny vody, kterou osolením pustí. Zatepla lijeme do připravených sklenic i se šťávou (tukem). Případně ještě rozehřátým tukem zalijeme.
Jak provést opakovanou sterilaci
Uzavřené sklenice sterilujeme opakovanou sterilací 40 minut při varu vodní lázně, pak 24 hodin necháme v teplé místnosti a druhý den opakujeme stejnou teplotu i dobu. Takto zavařené sklenice neskladujeme déle než 6 měsíců, aby tuk nežlukl. Při přípravě pokrmů již nepřidáváme tuk, stačí ten v houbách.
Jak uvařit jednoduchý houbový guláš
A jaké jsou další možnosti konzervace hub?
Konzervování hub v tuku je jednou z více možností. Vyzkoušet můžeme i další osvědčené postupy:
- Konzervaci hub v soli popisuje další článek.
- Jak sušit houby jsme též psali v jiném článku.
- Oblíbenou možností je sterilovat houby v kyselém nebo sladkokyselém nálevu.
- Zavařit houby ve vlastní šťávě je další možností.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Kromě nakládání a sterilování hub v octě, tuku a vlastní šťávě je můžeme ještě naložit do soli. Poradíme, jak postupovat
Komentáře