Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co dát pozor při výrobě jahodové marmelády. Radíme začátečníkům
Zdroj: Pixabay, purpleZi

Po jahodové marmeládě nebo džemu v zimě rádi sáhneme, výtečně se hodí k namazání palačinek nebo chleba s máslem i jako ochucení jogurtu. Nejlepší jsou samozřejmě domácí produkty, ve kterých si ohlídáme kvalitu vstupních surovin i postupu. Na některé věci musíme dát pozor, aby se nám práce dařila.

Aby se domácí marmeláda nezkazila, nekvasila nebo po čase nezplesnivěla (jahody jsou k plesnivění náchylné), musíme věnovat celému procesu zvýšenou pozornost. Začíná to výběrem plodů ke zpracování, čistotou veškerého nádobí, pokračuje správným postupem vaření a končí uložením zavařenin.

Jahodová marmeláda, na co si dát pozor

Důležité je dodržet několik zásad. Mnoho z nich známe od svých babiček.

  • Důkladně umyté sklenice necháme okapat a v troubě při 100 °C vysušíme. Do takto vyhřátých pak lijeme uvařený džem.
  • Velmi důležitá je u vaření marmelády čistota veškerého nádobí.
  • Také jahody musí být čisté bez známek hniloby nebo plísně. Pomačkané nebo malé plody nevadí.
  • Vaříme podle osvědčených receptů, děláme rosolovací zkoušku.
  • S hotovou marmeládou pracujeme rychle: nalít, pevně uzavřít, otočit na víčko, další sklenice. Při nalévání se osvědčila nálevka na sklenice, která zabrání znečištění okrajů. 
  • Protože pracujeme s velmi horkým materiálem, musíme dát pozor na spáleniny a opaření. Chňapky by měly být při práci samozřejmostí.
  • Správně "chycenou" sklenici poznáme tak, že se po zchladnutí plechové víčko „přicucne“, nechycené víčko se prohýbá a na poklep zní dutě.
  • Pokud některá sklenice nechytla, můžeme ji dodatečně zavařit v mikrovlnné troubě.
  • Hotové zavařeniny skladujeme v suchu, temnu a při pokud možno stálých teplotách (sklep, spíž apod.).

Začátečníkům by mohl pomoci videorecept na jahodový džem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli