Patizon patří mezi tykve obecné stejně jako dýně, cuketa, lilek nebo baklažán: Víte, jak ho zpracovat?
Patizon v nás okamžitě vyvolá představu "létajícího talíře" pro svůj zploštělý tvar a kulaté výrůstky na okraji. Jde o odrůdu tykve obecné, kam patří i cukety a dýně. Hodí se ke kuchyňskému zpracování podobně jako jiné tykve.
Patizon se pěstuje ze semen, vysetých brzy zjara. Za dva měsíce můžeme sklízet mladé bílé, zelené i oranžové plody, které konzumujeme spolu s moučnatou dužinou, se slupkou i semeny. Ze zralých plodů musíme slupku a semena odstranit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Patizony v kuchyni
Všechny druhy tykví mají podobné způsoby zpracování.
- Zavařování - mladé patizonky se nakládají celé, starší oloupané a pokrájené na vhodné tvary. Zalévají se nálevem na okurky a zavařují. Výborné jsou čalamády z patizonu nebo čatní, třeba i s přidáním jiné zeleniny.
- Kuchyňská úprava patizonů - tykve se dají vařit v zeleninové polévce nebo samostatně jako příloha, smažit v těstíčku i v trojobalu jako řízek, péct s masem, dusit a zapékat. Zadělávaný nebo plněný patizon se dá připravit na mnoho způsobů. Je vhodný i jako příkrm pro děti.
- Jak uchovat patizon v zimě - očištěný patizon oblanšírujeme a vložíme do mrazáku. Také ho můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, krátce podusit se solí a pepřem a zavařit. V zimě se patizonové zelí hodí do polévek, do omáček i pod maso.
- Patizon v redukční dietě - jako všechny tykve obsahuje patizon minerály, vitamíny a živiny, které spolu s malým obsahem sacharidů mohou významně pomoci ke snížení tuků v krvi. Na rozdíl od jiné zeleniny nemá nadýmavé účinky.
Patizon tepelnou úpravou rychle změkne. Dozrálé plody jdou špatně krájet a musí se oloupat. Pokud se na patizonu objeví tmavé skvrny nebo mu uhnívá stopka, musíme je ihned zpracovat, ale už nejsou vhodné na uskladnění nebo zavaření.
V našem videu se můžete podívat na přípravu patizonu pečeného v troubě, ale podobně se dají zpracovat i jiné tykve:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Patizonové řízky z pánve i trouby: Tenké plátky není třeba předvařit a s kořením na ryby chutnají fantasticky
Komentáře