Kvašáky jsou oblíbenou lahůdkou. Podle těchto receptů vám vydrží až do další sezony
Kvašáky připravujeme často do větších kvasných nádob nebo do pětilitrových sklenic a postupně je odebíráme k jídlu. U celoročních kvašáků naložených v menších sklenicích oceníme dlouhou trvanlivost. Při jejich přípravě nešetříme solí.
Na celoroční kvašáky si připravíme okurky vhodné velikosti. Neměly by být příliš velké, aby se daly dobře rovnat do menších sklenic, ideální jsou sklenice o velikosti 0,7 l. Okurky umyjeme a naskládáme je do sklenic. Prokládáme je koprem a kousky křenu nebo česneku. Pak je zalijeme připraveným slaným nálevem a po vykvašení uložíme do chladna.
Jak udělat trvanlivé kvašáky
Vyzkoušejte je podle receptu na "zavařené kvašáky" (viz recept výše). Nejsou sice tepelně upravené, ale výhodou je spolehlivá trvanlivost. Okurky nachystáme do sklenic o objemu 0,7 l, zalijeme nálevem a po vykvašení uložíme do chladna. Žádný ocet není potřeba.
- Připravíme si slaný nálev na okurky a necháme ho zchladnout. Do nálevu potřebujeme 5 dkg soli na 1 l vody.
- Do čistých sklenic o objemu 0,7 l dáme kopr a kolečka křenu.
- Okurky zalijeme chladným nálevem a dobře uzavřeme kvalitními víčky.
- Sklenice necháme asi dva týdny na teplém místě. Během té doby máme sklenice podložené plechem, tácem nebo alespoň igelitem, protože při kvašení vždy trochu vody odteče. Víčko se během kvašení nejprve vypoukne nahoru, po ukončení kvašení zase "vcucne" zpět do sklenice.
- Sklenice s vykvašenými okurkami uložíme na chladné místo. Vyznačují se dlouhou trvanlivostí. Výhodou jsou malé dávky okurek, sklenice po otevření vždy velmi rychle spotřebujeme.
Jak připravit celoroční kvašáky
- Do čistých sklenic dáme na dno kopr a kolečka křenu. Můžeme přidat listy višně, černého rybízu a vinné révy, dále stroužek česneku.
- Do sklenic naskládáme okurky, mohou být podélně rozkrojené na polovinu.
- V hrnci uvedeme do varu vodu se solí. Na 1 l vody dáme 4 dkg soli.
- Teplou slanou vodou přelijeme okurky ve sklenicích. Po chvilce ještě doplníme podle potřeby trochu slané vody, aby sklenice byly dostatečně zaplněné.
- Pak už sklenice uzavřeme kvalitními víčky a rovnou uložíme do chladna.
- Přibližně za měsíc začneme okurky konzumovat, v té době jsou nejchutnější.
- I okurky připravené tímto způsobem vydrží přes celou zimu.
Na závěr pro vás máme video, které vám předvede postup při výrobě klasických kvašáků:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zatížit okurky při kvašení? Musí zůstat ponořené v láku, aby se nekazily
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Komentáře