Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Do některých polévek jako vhodnou vložku usmažíme kostičky ze staršího pečiva. Tyto "krutonky" skvěle doplňují různé krémové polévky a nerozlučně patří především do polévky hrachové i vánoční rybí. Poradíme, jak je snadno připravit.
Na krutonky s úspěchem využijeme starší pečivo jako např. chléb, toustový chléb, veka, žemle nebo rohlíky. Nejčastěji používáme asi 2 dny staré klasické žemle. Krutonky krájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pro zvlášť sváteční polévku můžeme z plátků pečiva vykrájet tvary formičkami (např. hvězdičky, rybičky).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usmažit krutonky
S trpělivostí to snadno zvládne každý.
- Na pánvi rozpustíme máslo. Vhodnější je máslo přepuštěné, protože se nepřepaluje.
- Na pánev vhodíme nakrájené kostičky pečiva, ztlumíme plamen, a na velmi mírnou teplotu zvolna opékáme a mícháme.
- Kostičky musí být jen zlatavé. Pomalým smažením zpevní a vydrží v polévce dlouho křupavé.
- Větší množství krutonků můžeme připravit i na plechu v troubě při teplotě 150 °C. Kostičky pečiva pokapeme rozpuštěným máslem, promícháme a rozložíme na plech.
- Občas je promícháme.
- Krutonky můžeme skladovat uzavřené v suchu a chladnu asi týden.
Krutonky podáváme v misce se lžící, aby si mohli stolovníci nabrat sami podle chuti těsně před jídlem. Jak připravit vánoční rybí polévku, popisuje náš další článek.
Následující video ukáže, jak připravit výbornou hráškovou polévku s krutonky:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 32 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 7 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Hrníčková Granko bábovka je neskutečně vláčná, voní kakaem a snadno se připravuje
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Komentáře