Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak odměřit vodu, mléko, olej nebo jinou tekutinu. Správná míra je základem úspěchu
Zdroj: Pixabay, Alexander Fox

Naše maminky a babičky leckdy při vaření přidávají suroviny jen tak - "od oka". Než získáme dobrý odhad u často používaných receptů, vyplatí se pečlivě vážit nebo odměřovat suroviny.

To platí i pro všechny tekutiny, ať už vodu, mléko nebo třeba olej či ocet. Nejjednodušší je koupit si buď plastovou nebo skleněnou průhlednou nádobu určenou na odměřování (odměrku). K měření malého množství nám postačí lžička, lžíce nebo speciální odměrná lžíce.

  • Pokud odměrnou nádobu vezmeme do ruky a začneme do ní napouštět např. vodu z kohoutku, hladina se bude pohybovat a naše měření bude nepřesné. Lepší je odměrku postavit na rovný povrch a tekutinu do ní pomalu nalévat z jiné nádoby.
  • Pozorujeme přitom odměrnou nádobu ze strany a kontrolujeme, jestli se již tekutina dostala na správnou značku stupnice.
  • Podle některých receptů je potřeba odměřit tekutinu na lžíce. V tom případě ji opatrně na lžíci lijeme nad malou nádobkou a teprve z ní ji přelijeme k ostatním surovinám. Tekutina nám totiž ze lžíce snadno přeteče a tímto způsobem snáze ohlídáme správné množství.
  • Je dobré znát základní jednoduché objemy, díky tomu snadno odhadneme množství - 1 lžička = 5 ml, 3 lžičky = 1 lžíce  = 15 ml

Podle následujícího receptu snadno upečeme kefírovou buchtu. Ukázku postupu nám předvede video. Pomocí odměrky si odměříme potřebné množství kefíru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více