Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat ačokču? Plody se konzumují ve všech stupních zralosti
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Ačokča je známá také pod názvem indiánská okurka neboli paprikookurka. Její pěstování je velmi snadné - ke svému růstu potřebuje sluníčko, vláhu a vysokou oporu. Její plody se mohou konzumovat po celou dobu zralosti.

Rostlina ačokči bývá vysoká i několik metrů, proto ji sázíme u vysokých plotů nebo opor u zdi. Ačokča se na ně tenkými úponky přichytí a šplhá po nich. Plody ve všech stupních zralosti se zpracovávají v teplé i studené kuchyni.

Jak pěstovat ačokču

Máme dvě možnosti jejího sázení:

  1. Ačokču ze semen předpěstujeme stejně jako papriky v březnu - a to ve skleníku, fóliovníku nebo na parapetu. Rostlinky přesazujeme na záhony na jižní straně v květnu, kdy již nehrozí jarní mrazíky. Pokud se rozhodneme pro skleník, bude úroda bohatší a delší, ale jiné rostliny v záplavě ačokči už nenajdeme.
  2. Ačokču na záhony s opěrou vyséváme v květnu po ranních mrazících. Rostliny potřebují pouze zalévat a mírně hnojit - jinak jsou velmi nenáročné. Stonky nemusíme přivazovat. Musíme počítat s tím, že dlouhé výhonky začnou brzy lehat, protože jim opěry svou délkou nebudou stačit, a vytvoří nad záhonem baldachýn.

Ačokča ze 4–5 semen vytvoří velkou úrodu plodů, které sklízíme od srpna do října, toto množství bohatě stačí pro potřeby několikačlenné rodiny.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více