Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Starší přerostlé cukety nás na zahradě sice uchvátí svou velikostí, ale jejich zpracování a kuchyňská úprava je pracnější než jednoduché vaření s mladými plody. I pro ně ale najdeme dobré uplatnění.
Plody cuket sklízíme obvykle dokud jsou mladé a svěží, jejich zpracování je pak velmi snadné a využití jednoduché. Někdy nám ale některé plody přerostou a potom přemýšlíme, jak si s nimi poradit. Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat přerostlou cuketu
Jsou tři snadno rozlišitelné znaky, podle nichž poznáme starší přerostlou cuketu:
- Starší cuketa má tuhou slupku, kterou je potřeba okrájet, v jídle by nám nechutnala. Pomohou různé škrabky nebo nožíky. Mladá cuketa má naopak jemnou slupku, proto je zbytečné ji okrajovat.
- Vnitřek cukety je plný tuhých semen, která se na jídlo nehodí. Pečlivě je před použitím odstraníme. Mladá cuketa má naopak semena zatím jen velmi jemná, není je potřeba odstraňovat a příprava je o to rychlejší.
- Starší cuketa, v závislosti na odrůdě, může dosáhnout značné velikosti. Na omak je tuhá a pevná. Nicméně při velmi suchém počasí a nedostatku zálivky se může stát, že i starší cuketa bude menší - v tom případě ji odhalíme podle předchozích dvou znaků (tuhé slupky a pevná semena). Naopak mladá cuketa není příliš velká. Má svěží pěknou barvu, na omak působí křehce a jemně.
Podívejte se, na co se přerostlé cukety nejvíce hodí.
Přerostlé cukety je potřeba před použitím nechat vypotit - jak to udělat, poradíme v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak poznat mladé cukety? Sklízíme je co nejdříve, vaření s nimi je snadné a rychlé, chuť skvělá
Komentáře