Špikování králíka a jiného masa je snadné a rychlé. Video vám ukáže správný postup
Možná vám do dnešního dne připadalo špikování masa náročné nebo snad nepotřebné. Rychle vás vyvedeme z omylu. Na začátku stojí proužek slaniny a na konci šťavnaté a lahodné maso, které potěší rodinu i blízké u společného oběda.
Špikování je technika, při které v mase vytvoříme nožem otvor, který zaplníme slaninou nebo zeleninou. Tato metoda zvyšuje šťavnatost, chuť i jemnost masa. Špikuje se maso, které se déle peče nebo dusí, často se jedná o maso králičí nebo hovězí, ale špikujeme i suché vepřové a kuřecí:
- Slaninu nakrájíme na cca 1 cm silné plátky.
- Přepůlíme je diagonálně tak, aby z vznikly trojúhelníkové plátky.
- Plátky slaniny vložíme do mrazničky na několik minut, tuk během té doby ztuhne a bude se s ním snadno pracovat.
- Úzký a dlouhý nůž poslouží k vytvoření prostoru v králičím nebo jiném mase.
- Prostory plníme slaninou tak, aby větší část tuku zůstala v mase.
Špikování v naší kuchyni
Proplétání masa špekem, anglickou slaninou, klobáskou nebo kořenovou zeleninou, česnekem i kyselými okurkami do naší tradiční kuchyně patří. Tuk i voňavá zelenina masu během pečení či dušení svědčí a dodávají mu skvělou chuť, křehkost i šťavnatost. S námi špikování zvládnete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Králík nadivoko se smetanovou omáčkou: Divoké koření mu dodá šmrnc, hotový je do hodiny a příprava je neuvěřitelně snadná
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Proč je vypečená slanina tak lahodná? Stojí za tím věda!
Komentáře