Jak vyrobit pesto z libečku? Bude báječné do polévek a k těstovinám
Libeček je oblíbenou trvalkou, kterou rádi vysazujeme na naše zahrady. Rostliny libečku jsou pěkné na pohled a přináší bohatý užitek. Pěstujeme je kvůli aromatickým listům a ty jsou nejchutnější brzy na jaře.
Listy libečku používáme především do polévek a bramborových jídel, ale můžeme je přidat na dochucení celé řady dalších pokrmů, včetně masových. Libečku vždy stačí pouze malé množství, protože jeho chuť je výrazná. Přebytek libečku snadno zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit libečkové pesto
Postup výroby pesta zvládneme během chvilky:
- Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme (nebo jemně pokrájíme) a smícháme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej).
- Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček.
- Navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
- Pesto odebíráme podle potřeby na dochucení jídel např. polévek nebo karbanátků. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
- Do pesta můžeme přidat také ořechy nebo semínka, trvanlivost pesta je pak kratší.
Pesta používáme na dochucování mnoha jídel. To libečkové se hodí do polévek, pomazánek, zapékaných jídel, karbanátků, do masových marinád i pod maso.
Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výbornou polévku našich babiček a potřebovat do ní budete také libeček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 8 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 10 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 13 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat libeček? Nejchutnější je brzy na jaře. Poradíme, jak listy zpracovat
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Komentáře