Jak nejlépe zavařit padaná, ale zdravá jablka? V zimě je oceníme do jogurtu i na přípravu oblíbených moučníků
Koncem léta a na podzim na stromech dozrává větší množství jablek, které dlouho nevydrží, proto plody musíme co nejdříve zpracovat, třeba na kompot. Bylo by škoda je dát na kompost. Jedním z oblíbených způsobů konzervace je zavařování.
Ke zpracování použijeme pouze jablka, která nejsou napadená hnilobou nebo plísní. Nepoužíváme ani padaná zimní jablka, protože zatím nemají dobrou chuť. Nejméně pracný způsob uložení je mražení a sušení nakrájených jablek. Zaváření je sice pracnější, ale vyplatí se - v zimě ho oceníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat jablka
Jablka můžeme zavářet ve formě kompotu nebo dušená (např. dětská výživa, marmeláda, džem, povidlí). Dušená a dostatečně hustá jablka pak budou výbornou náplní sladkých moučníků (např. šátečků z listového těsta). Pokud dáme cukru méně, výsledkem bude produkt na způsob dětské výživy. Dáme-li cukru více, připravíme džem či marmeládu - vaříme ji buď pouze z jablek nebo z více druhů ovoce. K jablkům se hodí např. hrušky, švestky i dobře vyzrálé ostružiny. Úplně bez cukru lze ze sladkých jablek uvařit hustá povidla.
Jak zavařit strouhaná jablka
Různými způsoby zavařená jablka využijeme např. jako kompoty, dětské výživy nebo do koláčů či žemlovek v době, když nemáme jablka čerstvá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
7 jablečných závinů, do kterých zužitkujeme letní jablka. Výtečně chutnají a patří k létu stejně jako bublaniny
Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Komentáře