Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen se pro svou palčivou chuť, způsobenou hořčičnými silicemi, používá jako příloha k masu, ale také z něj vaříme výrazné omáčky. Jeho chuť se perfektně snoubí především s uzeným masem, které k ní bývá často přidáváno.

Ač se to na první pohled nezdá, křen je bohatý na vitamín C, proto je také často využíván při boji s nachlazením či jako prevence. V kuchyni zpracováváme především kořen, ale výborné jsou i mladé listy, které se hodí třeba do salátů.

Jak uvařit křenovou omáčku

Křenová omáčka je snadná a tak ji hravě zvládne uvařit i nezkušený začátečník. Navíc je rychle hotová, proto není třeba trávit u plotny celé dopoledne.

  1. Ve vyšším hrnci rozpustíme máslo, do kterého přidáme hladkou mouku. Jíšku smažíme, dokud nezačne zlátnout.
  2. Po částech vlijeme mléko. Zprvu nám vznikne hustá kaše, chvilinku a za stálého míchání ji povaříme, následně přidáme další část mléka, kterou pořádně zapracujeme. Nakonec přilijeme zbytek mléka. Omáčka pak bude jemná a bez hrudek. Necháme ji chvíli probublat.
  3. Přidáme najemno nastrouhaný křen a zjemníme smetanou.
  4. Povaříme ještě 5 minut a na závěr dochutíme solí a pepřem.
  5. Podáváme s uzeným nebo vařeným masem a houskovým či karlovarským knedlíkem.

Pokud chceme chuť křenu zvýraznit, přidáme ho do již uvařené omáčky a komu to bude stále málo, může jím posypat již naservírované jídlo přímo na talíři. Na zapití doporučujeme půllitr chlazeného piva.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více