Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Zmrzlina je sladký krém, který se skládá ze smetany, cukru, žloutků a dochucovacích přísad. Po smíchání je umístěn do mrazáku, kde z něj po zmrazení vznikne zmrzlina, nanuk, dort nebo led pro výrobu ovocné tříště.
Zmrzlinové dezerty nejsou jen nanuky a vaničková zmrzlina. Jsou to mražené krémy a ovocné šťávy, které si připravíme sami nebo použijeme koupenou zmrzlinu a z ní vyrobíme jinou dobrotu. Poradíme vám, co se dá se zmrzlinou dělat.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu zmrzlinových dezertů
Nejrychlejším způsobem je koupit hotovou zmrzlinu a tu použít k přípravě:
- Zmrzlina v oplatce, dříve známá jako Sibirka, je velmi oblíbeným mraženým zákuskem. Pokud nemáme oplatky, můžeme upéct tenký korpus a mírně rozmraženou zmrzlinu natřít mezi dvě poloviny plátu. Po zmražení získáme vlastní dezert, který vypadá jako sendvič.
- Zmrzlina, kterou necháme mírně povolit a natřeme na plát korpusu z těsta nebo z drcených sušenek, vytvoří výborný mražený dort. Pokud použijeme různobarevné zmrzliny, které naneseme na dva nebo tři pláty korpusu, bude výsledek pro chuť i pro oko dokonalý.
Zmrzlina, kterou připravíme doma
Mražený krém může být stejně dobrý jako koupená zmrzlina - ale víme, co v něm je:
- Z ovocných mražených šťáv vytvoříme ledové kousky, které nadrtíme v mixéru na ledovou tříšť - tu podáváme samostatně nebo použijeme k výrobě sorbetu.
- Smetanová zmrzlina je výborným dezertem po celý rok - podáváme ji samostatně nebo může být součástí pohárů a ovocných mís.
- Rozmanité nanuky připravujeme vytvořením smetanové nebo ovocné směsi, kterou nalijeme do formiček s dřívkem a necháme v mrazáku zamrazit.
- Zdravější zmrzlinu připravíme smícháním tvarohu, jogurtu nebo kysané smetany, čerstvého rozmixovaného ovoce a medu.
Zmrzlinové dezerty z domácí i koupené zmrzliny
Zmrzlinu použijeme jako polotovar k dalšímu tvoření:
- Smažená zmrzlina, zmrzlina flambovaná s alkoholem
- Rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinové špagety
- Kremrole nebo profiterolky plněné zmrzlinou
- Dezert Aljaška s grilovanou sněhovou čepicí
Zmrzlinu nebo nanuky si můžete lehce připravit i doma podle našeho videa:
Sladké drobečky
Směs na zmrzlinu můžeme nalít do forem, ve kterých ji můžeme přímo podávat - k tomu poslouží plastové nebo silikonové formičky. Nalitím vodové ovocné směsi do formiček na pralinky připravíme ledové bonbóny, které spolu s vloženým kouskem ovoce osvěží horký den.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!
Jak snadno a rychle nadrtit sušenky. Poradíme několik osvědčených způsobů
Jak vyrobit pomerančový sorbet? Jednoduchý návod využijeme jako pochoutku v parných dnech i jako skvělou tečku k moučníkům
Komentáře