Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Slané koláče quiches (kyše) jsou velmi oblíbené jako pohoštění i večeře. Náplně mohou být velmi variabilní, ale měly by chuťově ladit.
Jaké těsto na slaný koláč
Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové koláčové formě. Těsto rozválíme natenko a vyložíme jím formu vyloženou papírem na pečení nebo vymazanou tukem. Nezapomeneme těsto propíchat u dna, aby se při pečení nevyboulilo. Jako pohoštění jsou hezké malé jednoporcové quiches.
Mohlo by vás zajímat
Tip: Můžete také těsto předpéct s použitím tzv. slepého pečení: dno těsta ve formě pokryjete papírem na pečení a nasypete vrstvu suchých drobnějších luštěnin (fazolky, hrášek apod.). Těsto pečte jen krátce, aby se zpevnilo (asi 10-15 minut). Pak sejmete papír s luštěninami (luštěniny po zchladnutí uschováte na příště - na jídlo už se použít nedají). Těsto naplníte zvolenou náplní a dopečete.
Jaká náplň na koláč?
Náplň slaných koláčů může tvořit zelenina, šunka, houby, sýry (často pikantní zrající), slanina, vejce syrová i vařená, tepelně upravené maso, ryby, mořské plody apod. Zeleninu volíme raději nedužnatou, aby nerozmočila korpus. Nejčastěji je to cibule, brokolice, květák, kořenová zelenina, chřest, pórek, špenát apod. Zeleninu je dobré předem blanšírovat nebo jinak tepelně upravit. Náplně můžeme doplnit i bylinkami, hlavně pažitkou, petrželkou, medvědím česnekem, provensálským kořením atd. V těchto koláčích má vyniknout přirozená chuť náplně, takže se vyhýbáme výraznému kořenění (kromě trošky čerstvě mletého pepře).
Známé druhy slaných koláčů
Asi nejznámější je Quiche lorraine – lotrinský koláč se smetanou, cibulí a slaninou. Je výborný, ale hodně tučný.
Quiche se švýcarským sýrem je koláč s mlékem, sýrem Gruyére a cibulí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře