Čekanka nemusí být hořká! Záleží na uskladnění i přípravě
27. 12. 2021 Životní styl
Přemýšlíte, proč zrovna na přelomu roku se zabýváme čekankou? Patří totiž mezi typickou sezónní zeleninu a její čas přichází právě v lednu. Zpestřete si jídelníček o vynikající a přitom zdravá jídla s čekankou.
Kde se vzala?
Kvete modře a plody, tedy čekankové puky, připomínají čínské (pekingské) zelí. Jejím domovem byl původně sever Afriky, střední Asie a Středomoří. A jak se můžeme dozvědět ve Velké knize o bylinkách, čekanku znali již staří Egypťané a Řekové.17. století se nálev z praženého kořene čekanky používal jako náhražka zrnkové kávy, a to nejprve v Nizozemsku, postupně získávala oblibu i jinde. V zemích rakousko-uherské monarchie se nejvíce rozšířila v 19. století. A protože její latinský název je Cichorium Intybus, je jasné, kde se se pro čekankovou kávu či meltu vzal název cikorka.
Mohlo by vás zajímat
Čekanka je zdravá i dietní
Do jídelníčků se čekanka probojovávala pomalu. Přitom obsahuje mimo jiné velké množství draslíku, vápníku a kyseliny listové a také vitaminy A, B₁, B₂ a C. Je ideální při redukční dietě, protože100 gramů čekanky má pouze 16 kcal, ale vysoké množství vlákniny zasytí a podporuje trávení. Díky močopudným a kyselinotvorným účinkům je čekanka vhodná pro diabetiky a revmatiky. Působí i proti stárnutí, protože bojuje proti volným radikálům. Hlavními evropskými pěstiteli jsou Belgie a Nizozemsko. Čekanka patří mezi tzv. zimní zeleninu, která se pěstuje od října do dubna. Obvykle se na poli zakrývá neprůhlednými plachtami. Tím se zabrání tomu, aby listy zezelenaly a vytvořily tak příliš mnoho hořkých látek. Čekankové puky váží od 100 do 150 gramů, jsou dlouhé 10 až 20 centimetrů a mají rády tmu i po sklizni. Kromě světlé existuje i čekanka červená, radicchio, která je na letmý první pohled podobná červenému zelí. Ovšem výživově i chuťově se blíží spíše čekance obecné.
Mohlo by vás zajímat
Správný výběr a skladování
Nezapomínejte, že čekanka má jedinečnou lehce oříškovou chuť, která je vždy jemně nahořklá až trpká. jak zdůrazňuje web kuechengoetter.de, při nákupu čekanky je nejdůležitějším znakem čerstvého a zralého salátu jeho vrchní část. Hlava musí být pevná, jednotlivé listy na špičkách světle žluté – ty jsou nejchutnější. Čím zelenější jsou listy, tím je salát hořčejší. Čekanku je třeba ihned po zakoupení zabalit do vlhké papírové utěrky a uložit do chladničky. Tam vydrží zhruba týden, zejména pokud je v temnu a na jednom místě. Zbytečně s ní nehýbejte a nepřemisťujte ji. Špičky listů by pak ztmavly a uvolnily hořké látky.
Zdravý salát
A teď se můžete pustit do přípravy salátu! Není třeba se bát, je to úplně jednoduché. Nejprve částečně vyřízněte tvrdý stonek, který je hořký. Po odstranění stonku jdou jednotlivé listy snadno oddělit. Omyjte je studenou vodou nebo namočte asi na 30 minut do vlažné vody nebo mléka –zjemní se tak chuť a odstraní hořkost. Čekankové listy nakrájené na jemné proužky jsou výborné nejen v čerstvých zeleninových salátech, hodí se i do těch ovocných, ideálně se šťavnatým jablkem či pomerančem.
Čekanka v teplé kuchyni
Do hrnce s vodou přidejte špetku cukru a trochu citronové šťávy, aby se ztratily hořké látky a zachovala se barva. Mimochodem, čekanka by nikdy neměla přijít do styku se železnými hrnci nebo mísami, protože by zčernala. Pečená čekanka je vhodná jako příloha k rybám nebo dušeným masům. Čekankový puk překrojíme napůl, orestujeme na pánvi, vložíme do pekáčku, zalijeme hrnkem kuřecího nebo zeleninového vývaru a asi 15 minut pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Můžeme ji připravit jako hlavní jídlo plněnou nebo se šunkou a sýrovým přelivem chutná také v kombinaci s kuřecím masem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pečené kuře 3x jinak: Na maďarský způsob, s citronem a česnekem nebo jako bažant
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12