Pět nejlepších krémů do cukroví: Salkový s máslem, šlehaný vaječný, čokoládový i pudinkový provoní každý sváteční stůl
15. 12. 2023 Vaření
Vánoce jsou už téměř za dveřmi, takže je třeba pomalu finišovat přípravy. To v případě cukroví znamená jediné – slepit jednotlivé kousky, případně je něčím naplnit. A krémy jsou k tomuto účelu přímo ideální. Jaký si vyberete?
Jaké krémy jsou vhodné do cukroví?
Krémy se používají do mnoha druhů vánočního cukroví. Můžete jimi pospojovat linecká kolečka, slepíte jimi dvě poloviny ořechů a jsou báječnou náplní do košíčků. Krémů, jimiž můžete naplnit cukroví, existuje celá řada. Některé jsou tučnější, jiné trochu odlehčené, obvykle je ale jejich základem máslo.
Krémy navíc můžete mnoha způsoby dochutit třeba vanilkou, rumem, koňakem, kávou, skořicí, ořechy, mletými mandlemi, kokosem nebo karamalem. Díky tomu obohatíte cukroví o další chutě, krémy navíc křehké korpusy příjemně zvláční. A jaké krémy patří k nejoblíbenějším?
Mohlo by vás zajímat
Šlehaný vaječný krém univerzální
Tento krém je taková klasika. Jeho základem jsou vejce s cukrem, která se míchají nebo šlehají v nerezové míse nad párou do zhoustnutí a poté se po vychladnutí vyšlehají se změklým máslem.
Vzniklý krém je výtečný sám o sobě, ale lze jej libovolně dochutit rumem, čokoládou, oříšky nebo kokosem.
Přesný popis přípravy jsme už dříve popsali v tomto článku:
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový krém
Pokud je pro vás máslový krém příliš hutný a tučný, můžete si jej nastavit a odlehčit pudinkem. Pudink lze připravit od základu ze žloutků, mléka a kukuřičného škrobu, nebo lze použít pudink z prášku. Navíc můžete používat pudinky různých příchutí, kromě klasického vanilkového třeba i kakaový, karamelový nebo jahodový či kokosový.
Krém se připravuje jednoduše tak, že se uvařený pudink prošlehá s máslem. Důležité je, aby byly pudink i máslo stejné pokojové teploty. Pudink je rovněž nutné k máslu přidávat postupně. A jak pudinkový krém uděláte?
Nejprve uvařte pudink z 500 ml mléka, moučkového cukru podle chuti a 2 pudinkových prášků. Hotový hustý pudink zakryjte potravinářskou folií, aby se na povrchu pudinku nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. 500 g másla pak vyšlehejte do světlé pěny. Postupně do másla zašlehávejte vychlazený pudink, dokud nevznikne hladký, hustý krém.
Vzhledem k obsahu mléka je trvanlivost tohoto krému kratší, neboť může zkysnout. Takovým krémem proto plňte cukroví ideálně dva dny před svátky. Opět jej uchovávejte v chladu.
Mohlo by vás zajímat
Bílkový máslový krém
Pokud vám naopak zbyly po pečení cukroví bílky, můžete vyzkoušet pro změnu odlehčený máslový krém s bílkovým sněhem. Tento krém známý jako swiss meringue buttercream (švýcarský sněhový máslový krém) je hitem současné cukrařiny a používá se hlavně na dorty, neboť krásně drží tvar. Stejně tak dobře se ale hodí i třeba do košíčků nebo i ke slepení sušenek. Navíc se dá snadno obarvit i potravinářskými barvami nebo dochutit kakaem či kávou. Připravíte ho takto:
Ve větší nerezové misce smíchejte nad horkou párou 4 bílky s 210 g cukru, dokud se cukr nerozpustí a směs nezhoustne. Směs pak ještě šlehejte ručním elektrickým šlehačem nad párou asi dvě minutky, pak sundejte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku. Pak vešlehejte hodně změklé máslo. I tento krém vzhledem k obsahu vajíček vydrží přibližně týden.
Máslový se salkem
Přeborníkem v trvanlivosti je máslový krém se slazeným kondenzovaným mlékem neboli salkem. Ten vám v chladu s přehledem vydrží měsíc. Navíc je příprava takového krému neskutečně jednoduchá.
Stačí jen jedno balení (250 g) povoleného másla ušlehat se slazeným kondenzovaným mlékem. Hotový krém lze dochutit kakaem nebo třeba mletými ořechy. Použít na něj můžete i karamelové salko nebo si jej můžete nechat zkaramelizovat a hned máte krém karamelový.
Hustá ganache
Milovníky čokolády asi nejvíc osloví ganache. Tímto názvem se označuje čokoláda rozpuštěná ve smetaně, která se využívá hlavně jako poleva na dorty nebo jiné zákusky. Pokud ji ale uděláte hustší, můžete ji využít i jako náplň do cukroví, třeba do košíčků, markonek nebo mini laskonek. A jak ganache uděláte?
Na dva díly čokolády použijte jeden díl smetany. Smetanu nalijte do kastrolu a zahřejte ji na mírném plameni. Mezitím si do kovové nebo porcelánové misky nalámejte čokoládu. Mírně vroucí smetanu pak nalijte do misky na čokoládu a asi minutu počkejte, až se čokoláda trochu rozpustí. Poté směs prošlehejte metličkou, až vznikne hladký krém. Nechte jej vychladit, pak jej přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jím cukroví. Cukroví s ganache spotřebujte do týdne.
Náš tip: Máslový krém na cukroví snadno vyrobíte i podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Markéta Tomášková z Peče celá země nám prozradila recept na plněné ořechy. Kakaové cukroví plní sladkým karamelovým krémem
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12