Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
22. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Současná situace nefandí cestování, tak to pojďme zkusit alespoň prstem po gurmánské mapě. Itálie dala světu bezpočet dokonalých tradičních chutí. Z těch méně známých zaujímá důležité místo klobása pezzente, které se přezdívá chudá neboli žebrácká. Jméno má sice divné, ale chuť jedinečnou.
Kde najít pezzente?
Místně se nacházíme na jihu italského poloostrova mezi Apulií, Basilicatou, Kalábrií a Kampánií. Z toho je vidět, že jídlo nezná hranice a s nimi se lehce pozměňuje i název. Třeba v Apulii se žebrácké klobásce říká pezzendédde, v Basilicatě a Kampánii se můžete potkat s označením nnoglia a v Kalábrii pro změnu taucianský salám.
Jídlo pro nemajetné
Obyvatelé chudého, většinou hornatého kraje byli zvyklí zpracovávat vše, co si sami vypěstovali nebo odchovali. A co se zbývajícími částmi prasete a hlavně s tukem? Nic se nevyhazovalo, a tak vznikla chudá neboli žebrácká klobása vyrobená z odřezků, vnitřností a sádla. To byl také důvod, proč se pezzente používala výhradně k přípravě různých polévek, vývarů, ragú. Jak si asi dokážete představit, klobásu konzumovali hlavně rolníci a chudí lidé, s ohledem na obsah se na stoly boháčů tehdy vlastně vůbec nedostala.
Mohlo by vás zajímat
Jestli jste momentálně nabyli přesvědčení, že tenhle masový produkt nejspíš nestojí za nic, vyvedeme vás z omylu. Vždy totiž záleží na tom, jaké podmínky k životu má zvíře, jehož maso se používá. A vepři, ze kterých se pezzente vyrábí, se mají náramně dobře. Žijí v takzvaném volném chovu v horách, kde v lesích spásají kořínky, houby, kaštany nebo žaludy. Právě ty jsou důvodem, proč je maso těchto pašíků, kterým se také někdy přezdívá lukánští (podle historického názvu území Lukánie, kde se pěstují), tak jemné.
Chce to spokojené pašíky
Klobásky se vyrábějí od listopadu do března. Základní suroviny tvoří vnitřnosti jako slezina, játra, plíce a kousky slaniny. To vše se pomele a dochutí různým kořením. Mohou to být třeba semínka fenyklu, sušený chilli prášek, někdy se přidávají semínka koriandru, česnek a také červené víno. Hotová směs se plní do vepřových střívek a na chladném a suchém místě se nechává asi dva týdny schnout pro kuchyňské zpracování a tři týdny pro přímou konzumaci.
Mohlo by vás zajímat
Když se vám podaří si pezzente opatřit, dochuťte s ní dušené zelí, brokolici, kapustičky a můžete vyzkoušet i další zeleninové pokrmy. Další variantou je již zmíněné ragú, které po přidání tohoto šťavnatého salámu získá jedinečnou chuť, nebo různé omáčky vhodné pro domácí těstoviny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jedlíkova cesta kolem světa: Americká kuchyně, to nejsou jen hamburgery a hot dogy
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování nemusí být jen o pečeném mase. Naučíme vás vynikající chuťovky ze zahraničních kuchyní
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou