Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
15. 10. 2021 Vaření
Se sendvičem naplněným silnou vrstvou masa jste se už určitě někde setkali. Nabízejí jej moderní bistra, kavárny i food trucky. Často je z domácího chleba, doplněného aromatickým sýrem, kyselou okurkou a hořčicí nebo dresinkem. To maso, které z něj téměř vypadává, se jmenuje pastrami.
Pastrami zvládnete i v domácích podmínkách
Na první pohled vypadá pastrami jako šunka, ve skutečnosti ale jde o specialitu z masa vyrobenou poměrně náročný způsobem zahrnujícím nakládání, uzení nebo dlouhé pečení. Výsledkem je lahodné měkké maso, které se téměř rozplývá na jazyku, krájí se na plátky a obyčejný sendvič pozvedne na hotovou delikatesu. Originální pastrami je z hovězího masa, konkrétně z hovězího pupku nebo z hrudí, může se ale dělat i z masa vepřového, husího nebo skopového. Maso se nejprve naloží do směsi nakládacích solí, česneku a směsi koření (koriandr, zázvor, hořčičné semínko, bobkový list a badyán), zatíží se a nechá odležet na chladném místě. Jsou dvě možnosti jeho naložení – do slaného nálevu s kořením nebo tzv. suché solení (tedy jen potření masa směsí soli a koření). Poté se ještě udí v udírně až 8 hodin, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 95 °C. Pokud nemáte udírnu, je možné maso zabalit do alobalu a péct v troubě předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny. I v tomto případě by měla být konečná teplota uvnitř masa stejná jako v případě uzení. Někdy se pastrami ještě může na závěr krátce podusit v páře, aby se zbavilo soli. Pastrami má hodně společného s další americkou masovou specialitou, tzv. corned beef (solené hovězí). I v tomto případě jde o naložené hovězí maso, které se ale již neudí.
Mohlo by vás zajímat
Od nápadu rumunských pastevců k delikatese
Současná delikatesa vznikla původně jen z praktických důvodů a potřeby nějak dlouhodobě uchovat maso. Před vznikem ledniček bylo jedinou možností uskladnění masa jeho nasolení. Když se totiž na maso dal dostatek soli, zničily se všechny bakterie v mase a mohlo se uchovat po velmi dlouhou dobu. I název pastrami pochází z rumunského slova „a pǎstra“, které znamená uchovat. Dlouhodobému uskladnění masa napomáhalo i jeho vyuzení, čehož se právě hojně využívalo na rumunském venkově. Variantou pastrami je původem turecká masová specialita pastirma – maso naložené do slaného nálevu, částečně vysušené, ochucené bylinkami a kořením a nakonec vyuzené.
Mohlo by vás zajímat
Jak se zrodila hvězda newyorských lahůdkářství
Pastrami nejvíc proslavila newyorská židovská lahůdkářství zvaná deli. Do New Yorku totiž přinesli pastrami v 19. století židovští přistěhovalci z východní Evropy a začali je nabízet ve svých podnicích, které tu zakládali. Zakrátko se tu pastrami stalo oblíbeným košer pokrmem. A právě v New Yorku vznikly vyhlášené sendviče s pastrami. Ten nejzákladnější se jmenuje pastrami on rye neboli pastrami na žitě. Poprvé takový sendvič vytvořil podle knihy The Book of New York Firsts v roce 1888 Sussman Volk, který se do New Yorku přestěhoval z Litvy. Založil si tu řeznictví a seznámil se s jistým Rumunem, který mu předal recept na pastrami. To pak začal prodávat ve svém řeznictví a protože se mu dařilo, otevřel si ještě lahůdkářství na Delancey Street v New Yorku, které bylo dokonce jedním z prvních podniků tohoto typu v New Yorku. A tam právě začal pastrami krájet na plátky a prodávat v sendvičích z žitného chleba potřeného pikantní hnědou hořčicí a doplněného košer nakládanými koprovými okurkami. Pokud přidáte ještě kysané zelí, švýcarský sýr ementál nebo gruyère a ruský dresink s kyselými okurkami, vznikne vám další hit newyorských bister, Reuben sandwich. Sendviče s pastrami se posléze staly jakýmsi symbolem tradičních amerických židovských lahůdkářství, které byly posléze zakládány i v dalších velkých amerických městech. A právě tyto sendviče proslavily i dodnes vyhlášené newyorské lahůdkářství Katz's Delicatessen, známého z filmu Když Harry potkal Sally… s Meg Ryanovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky