Cibulová marmeláda je luxusní delikatesa za hubičku. Víte, jak ji připravit?
24. 10. 2021 Vaření
Obyčejná cibule dodá chuť mnoha pokrmům. Dusí se na ní maso i zelenina, vylepšuje saláty, je základem spousty omáček. Když ji ale necháte na pánvi zkaramelizovat, stačí ji už jen dochutit octem či vínem a získáte dokonalou pochoutku, která se přímo báječně hodí k sychravému podzimu.
Do burgerů, k sýrům i na salát
Karamelizovaná cibulka je důkazem, že i z tak obyčejné ingredience, jako je cibule, vytvoříte úplnou delikatesu. A to dokonce takovou, že ji pak můžete nandat do nějaké ozdobné skleničky a dát někomu jako dárek. Občas se můžete setkat s názvem cibulové čatní nebo cibulová marmeláda, jde ale o jedno a to samé – důkladně doměkka opečenou cibulovou chuťovku, která vyniká příjemnou sladkokyselou chutí. Vzhledem k tomu, že příprava poctivé karamelizované cibulky je poměrně zdlouhavá záležitost, je dobré si ji připravit do zásoby. V lednici vám pak vydrží až dva týdny a můžete ji kdykoliv použít jako luxusní dochucovadlo. Můžete ji přidat do burgerů, hot dogů i sendvičů, na jednohubky i chlebíčky, doplní chuť sýrů, výborně se hodí ke grilovanému masu, k domácí paštice nebo do slaných koláčů, jako je francouzský quiche nebo alsaský tarte flambée. Dokonale dochutí i vydatné saláty, vynikající je třeba v kombinaci s čočkou.
Mohlo by vás zajímat
Hlavně nic neuspěchat
Cibulku sice můžete zkaramelizovat narychlo, že ji jen osmahnete, zasypete cukrem a pak krátce opečete. Nikdy tak ale nedosáhnete dokonalé sladké karamelové chuti a té správné marmeládové konzistence. Na tu potřebujete opravdu hodně času, vyšetřete si až hodinu. Vzhledem k tomu, že je cibule sama o sobě sladká, ke karamelizaci dochází už jen během jejího pomalého opékání. Cibule díky němu zesládne a ztratí svou štiplavost. Právě proto je nutné cibuli restovat dlouho a při nízké teplotě. Je třeba, aby změkla, nebyla křupavá, ztmavla, ale nespálila se. Sladká chuť se pak navíc umocňuje přidáním třtinového cukru, panely (sušené třtinové šťávy) nebo třeba javorového sirupu. Na cibulové čatní/marmeládu se nejlépe hodí červená cibule, která je sama sobě sladší a navíc má díky ní celé čatní i mnohem hezčí barvu a je krásně tmavočervené. Případně je ovšem možné použít i bílou a žlutou cibuli nebo třeba jemnější šalotku. Kromě cukru je nutné do karamelizované cibulky přidat i něco na dokyselení. Nejvhodnější je ocet balsamico nebo jiný vinný ocet, případně červené víno. Luxusnější delikatesy dosáhnete, když místo vína použijete portské. Čatní můžete navíc dochutit různými druhy koření a bylinek. Výborně se do něj hodí například tymián či rozmarýn, ale třeba i hřebíček nebo bobkový list.
Mohlo by vás zajímat
S vínem a octem
Pokud jsme vás na cibulové čatní nalákali, zkuste to podle následujícího receptu. Budete potřebovat 1,5 kg červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 červenou chilli papričku (můžete vynechat), 2 bobkové listy, 200 g světle hnědého cukru, 200 ml balzamikového octa a 200 ml červeného vinného octa. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do velké pánve nalijte olej, přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku a nakrájenou cibuli. Promíchejte a několik minut opékejte na středním plameni, dokud cibule trochu nezměkne a neztmavne. Přidejte cukr, balzamikový ocet, červený vinný ocet a bobkové listy a promíchejte. Otočte na mírný plamen a vařte hodinu nebo klidně i déle. Směs nechte jen mírně probublávat a občas ji promíchejte, aby se cibula nepřichytila ke dnu pánve. Opékejte tak dlouho, až se tekutina zredukuje. Čatní je hotové, když je cibule dostatečně měkká, je lehce obalená šťávou a má konzistenci právě jako marmeláda. Hotové čatní přendejte do vysterilovaných sklenic, obraťte je dnem vzhůru a nechte trochu vychladnout. Hotové čatní uložte někam do chladu. Před konzumací je klidně nechte ještě týden odležet, aby se chutě dokonale prolnuly.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Jak nakrájet cibuli a neuronit jedinou slzu? Máme pro vás 3 tipy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30