Hopsavý Honza aneb Hoppin' John: Uvařte si typické jídlo amerického Jihu z fazolí a rýže
17. 1. 2022 Vaření
Luštěniny se na počátku roku nekonzumují jen u nás. Zatímco my dáváme přednost čočce, v Americe si pochutnávají na fazolích. Když se spojí s uvařenou rýží a vepřovým masem nebo slaninou, vznikne jim pokrm Hoppin' John. A když zůstane do druhého dne, jí se dál. Jen se mu už říká Skippin' Jenny.
Pokrm pro štěstí
Hoppin' John je tradičním americkým pokrmem, populárním v jižních státech, jako je Jižní Karolína nebo Georgia, který se připravuje hlavně první den roku, neboť se věří, že fazolky v něm obsažené mají přinášet v následujícím roce štěstí a hojnost. Protože ale platí – čím víc jídla sníte, tím víc si štěstí pojistíte, vyplatí se dávat si ho klidně po celý leden. Název jídla Hoppin' John by se dál přeložit asi jako „Hopsavý Honza“. O původu tohoto názvu je mnoho teorií. Podle webu History.com bylo pojmenováno podle jednoho chromého muže, jemuž se říkalo právě Hoppin' John, a který v ulicích Charlestonu kdysi prodával podobný pokrm z hrachu (fazolí) a rýže. Možná ale za jméno jídla mohly děti z jižanských domácností, které pokaždé, když se jídlo přinášelo na stůl, hopsaly s nadšením kolem stolu. Občas se ale „Hopsavému Honzovi“ říká zcela jednoduše „Carolina Peas and Rice“ (hrách a rýže) nebo rýže se slaninou. Pokud se pokrm nesnědl hned první den, bylo to jen dobře. Ukazovalo to totiž na spořivost rodiny a poskytovalo naději na lepší budoucnost a dostatek v následujícím roce. A přestože se pokrm nijak nezměnil, maximálně se jen trochu do druhého dne uležel, říkalo se mu už Skippin' Jenny (Skákavá Jenny).
Mohlo by vás zajímat
Recept inspirovaný Afrikou
Směs fazolí, rýže a uzeného masa je původní jižanskou specialitou. Šlo zřejmě o oblíbený pokrm v rodinách černošských otroků pracujících na plantážích bohatých jižanských rodin. Ti právě často připravovali jídla z levných surovin, jako byly fazole a rýže, a často je vařili v jednom hrnci. Tuto teorii podporuje i to, že se jídlo podobá mnoha pokrmům, které se dodnes vaří v Africe. Postupně se jídlo vylepšovalo a přidalo se do něj pořádně a dlouho vyuzené vepřové maso či slanina, což byly zase oblíbené suroviny amerického Jihu. První zmínka o jídle pojmenovaném jako slanina s rýží se objevila v roce 1838 v knize Recollections of a Southern Matron. První recept na „Hopping John“ pak byl uveden roku 1847 v kuchařce The Carolina Housewife od Sarah Rutledge.
Mohlo by vás zajímat
Fazolky s černým očkem
Hoppin' John se připravuje ze speciálních fazolí black-eyed bean neboli fazolí černé oko. Jde o malé bílé fazolky s černou skvrnkou. Podle stránek Farmersalmanac.com se prý tyto fazolky staly symbolem štěstí, když jen díky nim přežili jižanští vojáci během války Severu proti Jihu zimu roku 1864. Tyto fazole jsou označovány také jako hrášek. Podle webu Today.com se prý původně do jídla používaly malé červené fazole Sea Island, které mu dodávaly i lehce načervenalou barvu. I rýže byla dřív zřejmě jiná – šlo o výjimečnou odrůdu Carolina Gold vyznačující se bohatou oříškovou chutí, která byla považována za vyhynulou odrůdu, dnes se k ní ale opět někteří pěstitelé znovu vrací. Kromě fazolí a rýže do Hoppin' John ještě patří nějaké zelené listy (třeba kapusta nebo zelí), které mají symbolizovat zelenou barvu dolarových bankovek. Občas se přidávají rajčata pro lepší zdraví a vepřové maso má zase symbolizovat krok vpřed. Uzené vepřové maso či slanina se občas nahrazuje klobáskami nebo i uzeným krůtím masem.
Snadné jídlo ze zbytků
Jak je již z popisu jídla zřejmé, jde o jednoduchý a levný pokrm, jehož příprava je snadná, je tak ideální jako rychlá večeře, dá se podávat ale i jako vydatná příloha. A jak „Hopsavého Honzu“ připravíte? Budete potřebovat 1 šálek fazolí černé oko, 4 silné plátky slaniny nakrájené na malé kousky, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 šálku nakrájené zelené papriky, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, po špetce kapce kajenského a černého pepře a 3 šálky vařené rýže. Fazolky promyjte a zalijte 5 šálky vody. Vařte 2 minuty. Odstavte z ohně a namočte přes noc. Druhý den fazole opět propláchněte a důkladně slijte. Slaninu opečte na pánvi do zhnědnutí. Přidejte cibuli a zelenou papriku. Smažte, dokud cibule nezměkne. Přidejte fazole, 2 šálky vody a koření. Přikryjte a vařte 40 až 50 minut nebo dokud fazole nezměknou. Vyjměte bobkový list a vmíchejte rýži. Pokračujte v dušení asi 10 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Podávejte se zeleným salátem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Křupavé cibulové kroužky: Takhle si můžete doma připravit hvězdu amerických motorestů
Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!