Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
19. 1. 2022 Domácnost
Možná se vám bábovka z vaší formy špatně vyklápí, nebo se zrovna zařizujete, případně začínáte péct či si chcete doplnit cukrářskou výbavu. Jak by měla designově vypadat nová forma na vaši bábovku, to vám napovídat nebudeme, zkusíme ale poradit, jak se orientovat v současných materiálech. Co myslíte, je lepší silikon, teflon nebo kamenina?
Nejpopulárnější je silikon
Silikonové formy jsou oblíbené čím dál tím víc. Aby taky ne. Zdá se, že mají samá pozitiva. Před prvním pečením je vytřete tukem, a pak už jen pečete bábovky a vyklápíte je absolutně bez potíží. Forma je doslova nerozbitná, nepoškodí ji ani pád z výšky. K dostání jsou formy s různorodým a velmi krásným tvarováním. Takový výběr ostatní materiály ani zdaleka neposkytují.
Nevýhody: Pro silikon jsou nebezpečné ostré předměty. V její blízkosti by proto neměly být žádné nože, nůžky ani škrabky. Dalším problémem je manipulace s formou plnou těsta, protože nedrží tvar. Řešením je dát prázdnou formu na plech, těsto do ní nalít, a pak ji na plechu přemístit do trouby. Ostatně, silikonová forma by se vždy měla dávat do trouby na rovné podložce, tedy na plechu, protože silikon se chvěje, a pokud byste dali bábovku rovnou na rošt, při pečení by se zdeformovala nebo by těsto vyteklo do trouby.
Cena: Nejlevnější koupíte zhruba za stovku. Silikonové formy výrobců známých značek však mohou stát kolem 400 korun, některé speciální tvary i přes 500 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Snadné vyklápění i mytí zajistí teflon
Co se týká vyklápění, tak kromě silikonu je sázkou na jistotu také hliníková nebo ocelová forma, jejíž vnitřek je opatřený nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon, titan nebo keramika. Při vymazávání formy nemusíte být žádní puntičkáři, protože ať to sebevíc odbudete, domácí bábovka se po upečení z formy bez problémů krásně „vyloupne“. A podobně skvostné je i mytí. Už nemusíte podstupovat boj s nápeky. Pokud uvnitř formy přece jen ulpí nějaké částečky, snadno je odstraníte hadříkem namočeným ve vodě se saponátem.
Nevýhody: Při mytí musíte dávat pozor, abyste neporušili nepřilnavou vrstvu. Tím by se kouzlo snadného vyklápění a mytí porušilo a těsto by se začalo ke stěnám formy připékat. Navíc by se tím vnitřek formy mohl stát zdravotně závadný.
Cena: Nejlevnější cena se pohybuje kolem 150 korun. Podle druhu nepřilnavého materiálu se ale může vyšplhat i na několik set.
Mohlo by vás zajímat
Hliník, který vypadá jako měď
S keramikou musíte zacházet opatrně
Keramika patří na rozdíl od silikonu k tradičním materiálům. K pečení nejen bábovek se používá od nepaměti, protože se v ní moučník výborně propeče. Při výběru keramické formy se zaměřte především na kvalitu glazury, protože jen z takové, která má glazuru kvalitní, bábovku po důkladném vymazání snadno vyklopíte. Abyste zajistili snadné vyklápění bábovky, neměli byste k mytí používat saponáty, ale pouze keramiku otřít hadříkem namočeným ve vodě. Pokud už formu v saponátu umyjete, pak byste ji měli pokaždé vypálit po dobu 10 minut v rozpálené troubě zahřáté na 200 stupňů Celsia. Důležité je, aby mezi formou a dnem trouby dhocázelo k proudění vzduchu. Z toho důvodu je nutné keramickou bábovku pokládat zásadně na mřížku.
Nevýhody: Při manipulaci s keramickou formou musíte být opatrní, protože se snadno poškodí. Stačí jen neopatrné ťuknutí při mytí nebo vyklápění bábovky a forma může prasknout.
Cena: Keramickou formu na bábovku pořídíte za cenu od 350 až zhruba do 800 korun.
Milovníkům tradic je určená kamenina
Dá se říci, že ručně vyráběné kameninové formy patří k materiálům, které jsou prověřené staletími. Vyrábí se ručně z hlíny na hrnčířském kruhu, potom se vypaluje a na závěr probíhá glazování. S tím souvisejí drobné „pavučinky“, které se mohou na glazuře vytvořit. Ty však nijak neovlivňují kvalitu a funkci výrobku. Formu je potřeba důkladně vymazat a vysypat moukou a manipulace s ní vyžaduje velkou opatrnost. Je potřeba dbát na to, aby forma nepraskla. Nicméně pečení v kameninové formě má nenahraditelné kouzlo a je návratem k tradicím.
Nevýhody: Formy se nesmí mýt drátěnkou ani drhnout abrazivními čisticími prostředky. Neměly by být vystavovány prudkým tepelným změnám, protože by mohly prasknout. Vzhledem k tomu, že se jedná o ruční výrobu, nemusí být vámi vybraná forma vždy na skladě a čekací doba se může protáhnout až na několik týdnů.
Cena: Pohybuje se od 1000 do 2500 korun.
Mohlo by vás zajímat
Těžká, ale věčná je litina
Také v litinové formě pekly výborné bábovky už naše prababičky. Litina je odolná proti mechanickému poškození, má dlouhou životnost, takže není výjimkou, že se bábovka dědí z matky na dceru a ani jedna z nich na ni většinou nedá dopustit. Je pravda, že s litinou se musíte „sehrát“ a dbát na důkladné vymazání formy. Na druhou stranu ale litina rozvádí rovnoměrně teplo, takže i bábovka se v ní všude dokonale propeče.
Nevýhody: Litinová forma je bohužel dost těžká, může vážit až pět kilo, takže se s ní špatně manipuluje.
Cena: V závislosti na velikosti se pohybuje od 2000 do 3000 korun.
Díky sklu si užijete pečení i vizuálně
Forma na bábovku může být také vyrobená z varného skla. To vám při pečení poskytne jedinečný zážitek, který od žádného z ostatních materiálů nemůžete očekávat. Vzhledem k tomu, že sklo je průhledné, můžete sledovat lití těsta, kontrolovat mramorování i postupné zezlátnutí bábovky v horké troubě.
Nevýhody: Co se týká tvaru, tak je k dostání jen několik málo variant. Skleněná forma není moc odolná, takže vyžaduje šetrné zacházení. Vyklopit z ní bábovku není snadné, proto je potřeba ji před pečením opravdu hodně důkladně vymazat a vysypat moukou nebo strouhankou.
Cena: Tuto formu koupíte za zhruba za pětistovku. Ty větší (2 litry) stojí až 700 korun.
Mohlo by vás zajímat
Náš tip: Šetřete místem a pořiďte si 2v1
Pokud máte malou linku nebo se v pečení bábovky nijak nevyžíváte, bude vám stačit univerzální forma, v níž upečete bábovku i dort. Má totiž vyměnitelná dna, jedno tvarované na bábovku, druhé rovné na dort. Její výhodou je kromě univerzálnosti i skutečnost, že je kovová s nepřilnavou vrstvou, takže se vám v ní nic nepřichytí a bez problémů ji umyjete.
Nevýhody: Vzhledově připomíná upečená bábovka klasickou bábovku jen vzdáleně.
Cena: Ty nejlevnější stojí 300 korun, zatímco ty dražší mohou vyjít až na 800 korun.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Je vaše trouba v tak dobré formě, že vydrží přípravy vánočních dobrot?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30