Perníčky nejen na Vánoce
20. 12. 2012 Vaření
Nestihli jste ještě upéct perníčky a chtěli by jste je mít na vánočním stole nebo udělat radost dětem?
Perník a medové pečivo provázejí člověka staletími. Pečivo z mouky a medu se nacházelo i v egypských hrobech. První zmínka o výrobě perníku v Čechách je z roku 1335 z Turnova, kde se perník prodával. Cáletníci jak se perníkářům říkalo, dávali do těsta až devatnáct druhů bylin a koření. Jakost perníků určoval med, který se do těsta dával. Medové pečivo s názvem perník se označuje od té doby, kdy se začal přidávat do těsta pepř.
Perníky se pekly různých tvarů, na různé svátky a taky měly různé názvy, podle toho odkud pocházely. Perník byl taky považován jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si můžeme koupit i perníky ručně malované, které jsou doslova umělecká díla a zkrášlí náš domov.
Medové perníčky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a můžeme je mít doma stále v zásobě i bez zdobení, jen tak ke kávičce.
Než si zaděláme těsto, tak bychom měli vědět, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a cukr prosíváme.
Med dáváme tekutý, pokud nám zcukernatěl, tak ve vodní lázni rozpustíme a do těsta dáváme vychladlý. V některých receptech se med s cukrem vaří.
Sypké suroviny a koření dobře promícháme a pak teprve přidáme vejce, med a tuk. Těsto nesmí být tuhé, v chladnu ještě ztuhne.
Těsto necháváme 1 - 3 dny odležet v chladné místnosti, zabalené v mikroténu, aby neosychalo.
Těsto vyválíme na sílu 3 - 4 mm, neděláme tenší, perníčky by mohly být tvrdé a kroutily by se. Pečeme na vyšší teplotě (2OO°C) aby krásně naběhly.
Zdobíme až druhý den, z čerstvých perníčků by mohla bílková poleva odpadávat.
Na bílkovou polevu cukr 2 x - 3 x osíváme, aby byl co nejjemnější a nezůstaly v něm krystalky cukru.
Kdo ještě nestihl perníčky upéct, tak tady jeden tip na perníčky, které nepotřebují na odležení tolik času a hned druhý den si na nich můžete pochutnat.
500 - 600 g hladké mouky (podle kvality mouky),170 g cukr moučka, 3 malá vejce, 125 g medu, 70 g sádla, 1/2 balíčku perníkové koření, 1/2 KL mleté skořice,1 a 1/2 KL jedlé sody, špetku mleté nové koření.
Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladnu do druhého dne odležet.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jsou druhy cukru a k čemu se používají
KVÍZ: Rady a tipy pro přípravu vánočních perníčků
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
12. 1. 2013 14:47
9. 1. 2013 12:27
7. 1. 2013 15:22
28. 12. 2012 22:32
28. 12. 2012 21:24
24. 12. 2012 17:36
23. 12. 2012 20:34
21. 12. 2012 15:10
20. 12. 2012 18:11