Jaké jsou druhy cukru a k čemu se používají
Nejpoužívanějšími cukry v našich kuchyních jsou řepný a třtinový cukr. Jsou významnou potravinářskou surovinou a milují je hlavně děti. Používají se do různých sladkých moučníků, zákusků a cukrovinek. Slouží ke konzervaci a výrobě sirupů.
Sladkou chuť většina lidí miluje a nedokáže si svůj život bez cukru představit. Náš organismus však velké množství cukru nepotřebuje a proto je nutné jeho konzumaci omezit. Máme pro vás přehled, který vám ukáže, jaké jsou základní druhy cukru.
Mohlo by vás zajímat
Druhy cukru a k čemu se používají
Nejznámějšími druhy se rozumí bílý a hnědý řepný cukr nebo třtinový cukr:
- Bílý řepný cukr se vyrábí z cukrové řepy a je nejvíce používaný v potravinářství k zavařování, pečení dortů, moučníků a kynutého pečiva.
- Hnědý řepný cukr má různé odstíny hnědé díky obsažené melase. Pro svou karamelovou chuť se přidává do různých perníčků, dezertů a omáček.
- Moučkový cukr se získává semletím krystalového cukru a smícháním s kukuřičnou moučkou. Je nepostradatelný v krémech, polevách a cukroví.
- Třtinový cukr, vyráběný z cukrové třtiny, už melasu obsahuje. Má výraznou chuť, proto jej využijeme při přípravě orientálních jídel a ke slazení čaje a kávy.
Co se určitě neobejde bez moučkového cukru, to je vánoční cukroví. Podívejte se na videorecept na linecká kolečka, která poprášená moučkovým cukrem vypadají jako zasněžená:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Bílý cukr číhá i v potravinách, ve kterých ho nečekáme. Čím ho ve stravě dětí nahradit?
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Komentáře