Pečeme s Ivou: Usmažte si dokonale nadýchané langoše jako od stánku!
10. 2. 2022 Vaření
Langoše patří mezi nezaměnitelné pouliční maďarské jídlo, které ovšem dávno zdomácnělo i u nás. Zkuste je tedy dnes se mnou připravit podle receptu, který mám vyzkoušený na vlastní rodině, a který nemá chybu! Věřím, že si langoše v této verzi také zamilujete.
Když pekařka promluví...
Receptů na maďarské langoše je opravdu hodně, snad každá, i česká, rodina má ten svůj oblíbený, který dělá nejčastěji. Potkala jsem už langoše z těsta bramborového, kváskového, jogurtového, nekynutého nebo takového, které v lednici vydrží několik dnů. Každé langoše chutnají maličko jinak. Dnes vám představím pravděpodobně nejjednodušší langoše, které znám, z těsta nejprostšího a nejlevnějšího. Kdysi mi recept napsaný na kousku papíru předala kamarádka s poznámkou, že tyhle langoše chutnají právě tak, jako ty prodávané u stánků. A měla pravdu.
Co budete na těsto potřebovat? Na těsto je třeba: 500-530 g vody, 1 lžička cukru, 1 kg hladké mouky, 200 g jemně strouhaných vařených brambor, 3 rovné lžičky soli, 30 g čerstvého droždí. Na smažení potřebujete olej a na potření hotových langošů česnek, sůl, zakysanou smetanu, kečup, strouhaný tvrdý sýr
Jak budete postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháte cukr a droždí a necháte 15 minut stát. Přidáte další suroviny a uhnětete těsto, které necháte 30-45 minut vykynout. Pak těsto propracujete a rozdělíte na dílky (cca 14-16 kusů). Po 10-15 minutách odpočinku těsta necháte v hlubší pánvi rozehřát vyšší vrstvu oleje. Každý kousek těsta v prstech roztáhnete do tenké placky a vložíte usmažit z obou stran do horkého oleje. Hotové langoše odložíte na talíř s papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Potřete je kečupem nebo osolenou zakysanou smetanou s rozetřeným česnekem nebo jen směsí osolené vody a rozetřeného česneku. Na závěr je posypete strouhaným sýrem.
TIP: Pro tvarování langošů mám jeden tip, na který jsem sama přišla. Když jsem ho pak časem vyprávěla kamarádce, vyučené kuchařce, zchladila mé pyšné nadšení sdělením ve smyslu - joooo, to v práci v kuchyni děláváme celé roky také tak! - Těsto při tvarování langošů můžete roztahovat v prstech, ale snadnější je naolejovat plochý talíř a prsty na něm těsto roztáhnout. Nelepí se ani k talíři, ani k olejem potřeným prstům.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Časté chyby při přípravě langošů: Stačí dodržet jednoduchá pravidla při zadělávání a smažení těsta
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se tvarují langoše. Zvládnete to snadno a rychle podle videonávodu
7 receptů na cuketová jídla, která si zamilujete. Velkou úrodu cuket můžeme smažit, péct i vařit, pokaždé si pochutnáme
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?