Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
24. 10. 2020 Životní styl
"Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-ááá"... Tak to zpívá mladoučký Václav Neckář. Co potom s vypěstovanou lékořicí Václav Neckář provedl, to není známo, my se ale podíváme na to, čím může být lékořice prospěšná našemu zdraví.
Pendrekem ku zdraví
Rostlin lékořice existuje několik druhů, nás bude zajímat Glycyrrhiza glabra neboli lékořice lysá. Rostlina se pěstuje především v Turecku a Řecku. S planě rostoucí lékořicí se můžete setkat i na jižní Moravě. Jedná se o keř vysoký asi 1,5 metru. Květy jsou uspořádány do modrých hroznů. Nás ale nebudou zajímat kvítky, ale kořen rostliny, ten se pro svou sladkou lepkavou chuť používá k výrobě známých cukrovinek a především je léčivem používaným nejen v přírodním léčitelství, ale i v praktické medicíně. Léčivé schopnosti lékořice byly známé už ve starověku. Píše se o ní v staroegyptských papyrusech i asyrských tabulkách, jako léčivku ji využívali i staří Číňané.
Kořen lékořice se sklízí na podzim. Naseká se na drobno, potom rozemele a následně vaří, až dokud hmota nezíská potřebnou hustotu a černou barvu. Tato hmota obsahuje mnoho léčivých látek. Fytoestrogeny, flavonoidy, vitamín E a B komplex, lecitin a stopové prvky jako jod, zinek, fosfor a mangan. Charakteristickou sladkou chuť hmotě dodává látka glycirizin.
Mohlo by vás zajímat
Ale pozor, ačkoliv je lékořice velmi zdravá, cukrovinky z ní si nemůže dopřát úplně každý. Vyhnout by se jí měli lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater kromě zmiňovaných hepatitid. Zvyšuje totiž významně krevní tlak. Už půl sáčku lékořicových cukrovinek zkonzumovaných denně v období dvou týdnu se projeví i u zdravého člověka zvýšením krevního tlaku. Proto i zde platí známá rčení "Dobrého pomálu" či "Všeho s mírou"!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo: Cukrovinka našich rodičů je stále oblíbená
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
21. 5. 2013 08:50