Nikdy není pozdě, říká Petra z MasterChef Česko 2022. Nám prozradila, na čem pracuje i jaký je její recept na bleskovou žemlovku
30. 11. 2022 Rozhovory a reportáže
Petra vlétla do MasterChefa jako vítr. Energetická nutriční terapeutka se nebála občas následovat svou intuici místo rad porotců a často jí i risk vyšel, jak museli porotci několikrát uznat. Soutěž MasterChef Česko musela opustit v díle ulepeném cukrem.
Maso nad sladké
Petra Krajčinovič patřila k nepřehlédnutelným soutěžícím. Tedy v jejím případě spíše k nepřesluchnutelným. Pro ostřejší slovo nešla nikdy příliš daleko, přesto však působila příjemně. I porotci to v rozlučkové řeči zdůraznili. "Bude nám chybět ta vaše energičnost, hlasitost a trochu drzost," rozloučil se s ní Radek Kašpárek.
Petra nepatřila k těm, kteří postupovali na balkón mezi prvními, naopak často se ocitla v rozstřelu a o prsa se zachránila. Osudnou se jí stala cukrářská masterclass. Tahle lekce, pod vedením špičkové cukrářky a členky národního gastronomického týmu Heleny Fléglové, jí vůbec nesedla. Spolu s Martinem nezvládla připravit dezert v odpovídající kvalitě. V rozstřelu museli pak oba připravit suflé. Nezávisle na sobě oba připravili stejné, takže porotci mohli srovnávat chutě. Martinovo bylo výraznější a lépe chuťově vyladěné, takže se zachránil.
"Alespoň jsem vypadla na něčem, co nemám ráda, dostala jsem se do TOP 6, to jsem vůbec nečekala," rozloučila se Petra s diváky. A my jsme ji hned vyzpovídali!
Mohlo by vás zajímat
Petro, co pro vás znamenala účast v soutěži MasterChef Česko?
Hodně! Mnohokrát jsme si sáhla na dno sil. Mockrát jsem překvapila sama sebe. A přežila jsem několika měsíční natáčení s lidmi o generaci mladšími.
Proč jste se do MasterChefa přihlásila?
Měla jsem tři motivy. Ten první byl osobní, což u mě není obvyklé. Potřebovala jsem vzpruhu a zásadní změnu životního tempa. Trochu rozruchu, adrenalinovou výzvu a dobrodružství. Jsem člověk, který neumí přešlapovat na místě. Jsem typický kreativec s potřebou neustále vytvářet nové věci, projekty, produkty. Z MasterChefa mě volali dvakrát a pokaždé jsem s díky odmítla. Tehdy jsem pracovala v médiích buď jako moderátorka nebo autorka scénářů a na druhý břeh se mi vstupovat nechtělo.
Druhým motivem, proč nastoupit na emoční horskou dráhu MasterChefa byly ženy, především z mé generace. Před třemi lety jsem založila projekt pro ženy FIT a FRESH, jehož cílem je ukázat ženám jejich dokonalost. Pomoci jim, vybudovat si co nejlepší jejich lepší a spokojenější já. Chtěla jsem "holkám" ukázat, že NIKDY NENÍ POZDĚ, strach je malý pán a pořád máme světu co nabídnout. A posledním motivem, a to není žádné tajemství, byla víra, že účast v MasterChef posune dopředu i mé podnikání. Toho všeho se mi dostalo vrchovatě.
Co nejraději jíte a vaříte?
Všechno s masem a maso na všechny způsoby. Omáčky, dipy, marinády. Miluji zeleninu na všechny způsoby. Ráda fermentuji, vytvářím chutney a zeleninové saláty a tataráky. Peču pečivo, chleba, sušenky, buchty, koláče, záviny.. A to všechno nejraději pro mou rodinu a kamarády.
Co vám v kuchyni nejde, v čem jste naopak mistryně?
Nebaví mě cukrařina, už proto, že nemusím sladké. To byl i důvod, proč jsem se přihlásila do MasterChefa, nikoliv do Peče celá země. Na koni se cítím jednoznačně při práci s červeným masem, drůbeží i rybami. Miluji tvorbu vlastních receptů pro redukci nadváhy. Těch mám už přes pět set. A jak jsem psala výše, mojí doménou jsou omáčky, dipy a marinády, zeleninová jídla, plus saláty.
Jaké bude u vás doma štědrovečerní menu? Máte něco speciálního?
Upgradovali jsme klasiku. Teplý předkrm bude velouté z tresky Loin s několika komponenty včetně steaku z tresky. Hlavní chod bude opět treska. Tentokrát předem naložená ve speciální kořeněné marinádě, obalená v tempuře, se dvěma druhy bramborových salátů. Nebude chybět ani řízek, který připravuji ze zastudena uzené pečeně. Letos ho však obalím podle šéfkuchaře Františka Skopce. Dezert bude samozřejmě cukroví a vánočky dle našeho rodinného, po několik generací opatrovaného, receptu.
Blesková žemlovka
V MasterClass výše zmíněného Františka Skopce o hospodských klasikách, jste zabodovala žemlovkou. Ta vás dokonce vystřelila rovnou na balkon. Prozradíte nám recept?
Moc ráda. Tady je.
Suroviny: 15 ks toustů z bílého chleba, 5 vajec, 250 g tvarohu, 200 g creme fraiche, 300 ml smetany (alespoň 31 %), 8 velkých jablek, 100 g rozinek, 100 ml rumu, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce cukru moučka, 1 lžička vinného octa, 1 lžíce mleté skořice, 1/2 lžičky mletého badyánu, 1 ks tonka fazole, 2 vanilkové lusky nebo 2 lžičky vanilkového krému v tubě, 1 limeta, špetka soli a máslo na vymazání formy.
Postup: Rozinky naložte alespoň na 20 mintu do rumu. Nastrouhejte si limetkovou kůru a jablka nahrubo. K jablkům přidejte vanilku z jednoho lusku, skořici, badyán, limetkovou kůru a lžíci cukru. Vymačkejte rozinky a přidejte ke směsi.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte stranou na sníh. Žloutky smíchejte s polovinou smetany. Směs ochuťte vanilkou a půlkou nastrouhané tonka fazole a šťávou z limety. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně do něj vmíchejte práškový cukr a lžičku vinného octa. Zapékací formu vytřete máslem.
Troubu rozpalte na 180 stupňů. Ve žloutkové směsi namáčejte jednotlivé plátky toustového chleba a vložte je do zapékací formy. Na ně navrstvěte jablečnou směs a na ni tvarohovou. Postup třikrát zopakujte. Končíte tvarhovou směsí. Formu dejte na 20 až 30 minut zapéct do rozpálené trouby.
Bílky vyšlehejte na sníh. Rychlomeringue z bílků vytvoříte tak, že po upečení žemlovky rozetřete bílkovou směs navrch a opálíte flambovací pistolí. Pokud nemáte pistoli, 10 minut před dopečením žemlovku potřete sněhem a vraťte do trouby, zapnuté na 190 stupňů.
"Na celou přípravu žemlovky jsem měla 50 minut, takže nebyl čas ztrácet čas," směje se Petra, se kterou rádi zůstáváme dále v kontaktu. Můžete se tak těšit na Petřiny další recepty. Teď se ale ve fotogalerii podívejte, jak si Petra v soutěži vedla:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Jak na "ligové" bramboráky podle Petry z týmu růžových? Jedna netradiční surovina jim dá šmrnc!
MasterChef Česko 2022: Jak zajistit, aby bylo suflé dokonale nadýchané a nesrazilo se? Důležité je správné šlehání i vymazání formy
MasterChef Česko 2022: Jak správně temperovat čokoládu podle rad cukrářky Heleny Fléglové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 40 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Hitem letošního podzimu je tuřín. Připravte z něj třeba staročeskou polévku dumlíkačku
Nikdy není pozdě, říká Petra z MasterChef Česko 2022. Nám prozradila, na čem pracuje i jaký je její recept na bleskovou žemlovku
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!