Staročeská vánoční hrachová polévka: Vývar ji pozvedne na vyšší level, bylinky zmírní potíže s nafouklým břichem
22. 12. 2022 Vaření
Na štědrovečerním stole vydatná polévka nesmí chybět. Ne každá rodina však holduje tradiční rybí polévce a dává přednost bohatému vývaru s masem a zeleninou nebo hrachové polévce, kterou na Vánoce podávali už naši dávní předkové. Staročeská vánoční polévka je jednoduchá na přípravu, což při chystání hostiny o několika chodech jistě oceníte.
Staročeská vánoční hostina
Naši předkové, převážně ti chudší žijící na vesnici, byli zvyklí připravovat jídla skromná, z dostupných surovin a domácích produktů. Oproti moderní době, kdy máme všeho dostatek, maso a ryby se podávaly velmi zřídka a štědrovečerní hostina nebyla výjimkou. Vánoční hrachová nebo čočková polévka je typickým příkladem vydatného pokrmu starých času, který zasytí a dodá potřebné živiny. Staročeská vánoční tabule dále obsahovala více chodů, mezi kterými nechyběl houbový kuba, pokrmy z jáhel či zelí, pečené placky, chléb, vánočka, ovoce či ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Štědrovečerní hrachová polévka
Hrachová polévka není nic složitého ani pro méně zkušené kuchařky a kuchaře.
Jaký vybrat hrách?
Do štědrovečerní hrachové polévky na rozdíl od polévky hráškové patří zelený nebo žlutý suchý hrách. Na pultech obchodů se dá sehnat i hrách půlený nebo dokonce předvařený, se kterými ušetříte čas i energie spotřebované na delší vaření. Máte-li obavu o nepříjemné následky v podobě nadýmání, nebo se chystáte hrachovou polévku podávat menším dětem, použijte hrách loupaný. Příčinou nafouklého břicha je totiž především slupka. Loupaný hrách se také nemusí předem namáčet a výsledná polévka nebude obsahovat kousky slupek, které by bylo nutné zachytit pasírováním přes sítko.
Před použitím do polévky hrách přeberte a odstraňte s něj veškeré nečistoty, kamínky a porušené kusy.
Zelenina a bylinky do vánoční hrachové polévky
Aby si hrachová polévka zachovala jemnou chuť hrachu, nepatří do ní mnoho dalších ingrediencí včetně zeleniny. Nesmí však chybět česnek a můžete přidat mrkev pro přirozené oslazení, dodání vitamínů a barvu. Z bylinek a koření s hrachem skvěle ladí majoránka, hladkolistá petrželka, saturejka a trocha drceného kmínu. Tyto přísady zároveň mají schopnost eliminovat nadýmání.
Voda nebo vývar?
Naši předkové vařili hrachovou polévku zpravidla z vody, přidáním vývaru však chuť pozvednete na vyšší level. Do polévky se hodí zeleninový, drůbeží i hovězí vývar, záleží na vašich preferencích. Abyste si na Štědrý den ušetřili práci, můžete si vývar odložit předem do mrazáku.
Zahuštění polévky
Potřeba zahuštění hrachové polévky závisí na tom, zda ji budete chtít mixovat či pasírovat, nebo hrách necháte vcelku. V druhém případě doporučujeme použít malé množství světlé jíšky, díky níž bude polévka konzistentní a hrách nebude klesat na dno talíře.
Krutony na ozdobu
Krutony z bílého staršího pečiva jsou skvělým doplňkem téměř každé husté krémové polévky, hrachovou nevyjímaje. Pečivo stačí nakrájet na kostičky a nasucho opražit na pánvi do světle hnědé barvy.
Recept na vánoční hrachovou polévku
Na 4 porce hrachové polévky vhodné i pro menší děti budete potřebovat 250 g žlutého loupaného půleného hrachu, 1 litr vývaru, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, 1 lžíci hladkolisté petrželky, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, pepř a pečivo na krutony. Jak na to?
Přebraný hrách propláchněte v sítku studenou vodou, vložte do hrnce a zalijte studeným vývarem tak, aby hladina byla asi 2 cm nad hrachem. Přidejte nahrubo nakrájenou mrkev, kmín, petrželku, polovinu majoránky, osolte a opepřete podle chuti. Při solení nezapomeňte na to, že slaný je už i vývar.
Přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte pod pokličkou asi 50 minut – 1 hodinu do změknutí hrachu. Po půl hodině vaření přidejte zbývající vývar podle požadované výsledné konzistence. Jakmile je hrách měkký, přidejte prolisovaný česnek a zbytek majoránky a polévku rozmixujte nebo propasírujte přes sítko. Skvěle bude vypadat také odeberete-li část hrachu a vrátíte jej do rozmixované polévky. Hrachovou polévku ještě 3 – 5 minut povařte, podle potřeby zřeďte vývarem na správnou hustotu a podávejte s opraženými krutony.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak připravit dětem luštěniny? Vsaďte na atraktivní vzhled a bylinky proti bolení bříška
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30