Dokonalé kuře po baskicku: Jednoduchý a lehký pokrm je plný zeleniny, jedna surovina mu navíc dodá šmrnc
15. 2. 2023 Vaření
Máte rádi jídla, která se připravují téměř sama a vy s nimi nemáte žádnou práci? Přesně takové je kuře po baskicku. V jednom hrnci nebo zapékací nádobě se navíc úžasně prolnou chutě, a ještě získáte voňavou omáčku, kterou nejlépe doplní vařená rýže nebo křupavá bageta.
Španělská specialita s vůní paprik
Pokud vás již dlouhá zima ubíjí, kuře po baskicku je přesně ten pokrm, který vás navnadí do dovolenkové nálady a přenese vás aspoň v myšlenkách do prosluněného Španělska. Přitom ho snadno připravíte z nyní běžně dostupných surovin jako jsou rajčata z konzervy.
Krásně doměkka dušené kuře se navíc díky lahodné rajčatové omáčce báječně hodí i jako horký pokrm pro chladné zimní večery. A také jde o ideální možnost, jak upravit kuře, když už vás klasika nebaví a rádi byste vyzkoušeli něco nového.
Mohlo by vás zajímat
Kuře s baskickými kořeny
Předností této speciality se španělskými kořeny hlavně je, že nestrávíte dlouhý čas kuchtěním, vše stačí jen osmahnout, dát do trouby a za chvíli se bude domácností linout přímo omamná vůně. Jak již název pokrmu napovídá, pochází z Baskicka, což je území na severu Španělska, konkrétně z jeho francouzské části.
Kuře s baskickými kořeny je vlastně jakýmsi symbolem baskické kuchyně a najdete je na jídelním lístku snad každé restaurace v Baskicku. Oblíbené je ovšem i téměř po celé Francii a s oblibou je vaří i v mnoha francouzských rodinách. Jeho název je odvozen od omáčky, která byla vynalezena právě v Baskicku ve francouzské provincii Soule.
Lehce pikantní omáčka z rajčat a paprik
Půvab tohoto jídla spočívá v jeho barevnosti, kterou mu dodává použitá zelenina. Dokonalé chuti se dosahuje tak, že se kuře dusí v omáčce z rajčat, cibule a paprik, jíž se v Baskicku říká piperade.
Jde o univerzální a ve Španělsku oblíbenou omáčku, která je vynikající třeba s vejci. Tato omáčka je ve Španělsku a ve Francii tak populární, že se prodává v obchodech již hotová ve sklenicích, příprava kuřete po baskicku je pak ještě jednodušší. Omáčka je více či méně kořeněná, záleží na tom, jaké papriky se do ní použijí.
Pro menší pikantnost jsou to sladké červené kapie, pikantnější omáčky dosáhnete díky chilli papričkám, nejčastěji kulatým pimento. Hlavní chuť však omáčce dodává speciální místní odrůda chilli papriček Piment d'Espelette (espeletské chilli), kterou lze ve formě prášku sehnat i u nás.
Tyto papričky jsou lehce pikantní, ale ne zas tolik jako třeba cayenský pepř, jímž se někdy toto koření nahrazuje. Chcete-li ovšem méně pikantní chuť, skvěle je zastoupí uzená mletá paprika.
Jak připravit kuře po baskicku
Kuře po baskicku můžete připravit z celého naporcovaného kuřete, vhodnější jsou ale kuřecí stehna nebo paličky. Použít ovšem můžete i prsní řízky. A jak tedy tuto baskickou specialitu připravíte?
Budete potřebovat: 4 kuřecí stehna (celkem asi 500 g), 1 a ½ lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 červenou silnostěnnou papriku kapii, 1 zelenou silnostěnnou papriku, 2 stroužky česneku, ½ lžičky uzené papriky, 400 g plechovku nakrájených rajčat, 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 bobkový list, sůl, černý pepř a čerstvou petrželku, nadrobno nasekanou na ozdobu.
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Papriky očistěte, vyklepejte semínka a papriky nakrájejte na proužky. Kuřecí stehna osolte a opepřete a poté je opečte na 1 lžíci olivového oleje lehce dohněda.
Vyjměte je na talíř, přikryjte fólií a na ½ lžíce oleje 5 minut smažte nakrájenou cibuli. Pokud se začne připalovat, přilijte trochu vody. Přidejte červenou a zelenou papriku a smažte 3 minuty, poté přidejte rozdrcený česnek a asi po minutě uzenou papriku. Přilijte rajčata, vývar, přidejte bobkový list a sůl a pepř a přiveďte k varu.
Vraťte kuřecí stehna do pánve a přiklopte ji pokličkou. Vložte do trouby a pečte 40 minut, dokud není kuře zcela propečené. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s rýží, křupavou bagetou nebo opečenými bramborami.
Náš tip: Pokud jste si koupili celé kuře a naporcovali ho, můžete skelet využít k přípravě vývaru podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Ethnotravels.com
Mrsjoneskitchen.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Video poradí, jak připravit dokonale hladký karamel. Stačí dodržet dvě důležité zásady a výsledek bude perfektní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30