Konec trapasům v restauraci! Už žádné mačáto, gnoči, nebo gordon blů: Tahák, jak správně vyslovovat názvy jídel a nápojů
16. 3. 2023 Ostatní
Objednáváte si v kavárně lundžo a do řeznictví chodíte pro žamón? A dostanete vždy, co jste chtěli? Klidně by to tak ale nemuselo být. V zemi původu toho určitého jídla či nápoje by vám totiž nerozuměli. Víte, v jakých dalších gastronomických výrazech se často chybuje?
Pozor na výslovnost
S mnoha cizokrajnými kuchyněmi se k nám dostala i spousta zahraničních názvů, u kterých často nevíme, jak je správně vyslovit. Mnohdy se ale chybuje i u jídel, která už jsou u nás notoricky známá, třeba u oblíbených specialit italské kuchyně.
A chybky se mohou dopustit i profíci, jak jste mohli vidět třeba v posledním díle pořadu Pohlreichův souboj restaurací, kdy v restauraci DiNuovo číšník špatně řekl název těstovin tagliatelle a schytal za to kritiku od tajného hosta. Pojďte si s námi tedy zopakovat, jak se některá známá jídla i nápoje u obsluhy správně objednávají.
Mohlo by vás zajímat
Gnocchi – slavné italské noky spousta lidí nesprávně vyslovuje gnoči. Spojení hlásek GN se ale správně čte Ň a CHI zase Italové vyslovují jako KY. Správná výslovnost tedy zní ňoky.
Tagliatelle – špagety nikoho nezarazí, dlouhé a placaté těstoviny jsou ale tak trochu chyták. Člověk po vzoru špaget tak nějak logicky usuzuje, že se čtou stejně, jako se píšou. Správná výslovnost ale zní taljatele.
Bruschetta – populární italský předkrm v podobě opečeného chleba s rajčatovou směsí mnoho lidí vyslovuje jako brušeta, neboť je mate spojení S a CH. C před E se čte v italštině sice jako Č, když ale před něj dáte ještě H, stává se z něj K a vznikne vám brusketa.
Focaccia – pokud máte tendenci vyslovovat u italských názvů Č, v případě vyhlášeného italského chleba jste na správné cestě. Před I se totiž C čte jako Č, z čehož vyplývá fokáča. Tímto pravidlem se můžete říditi u ciabatty (čabaty) a carpaccia (karpača).
Mohlo by vás zajímat
Jamon – záludná může být i španělština. Po vzoru angličtiny mají totiž někteří tendenci vyslovovat J jako DŽ. S džamónem nebo žamónem byste ale ve Španělsku neuspěli, tam se j čte jako CH, takže jediná správná výslovnost je chamón. To platí i u papriček jalapeño neboli chalapeňo.
Chorizo – pozor si dejte ale na jinou proslavenou italskou uzeninu s chutí paprik. Ve španělštině se CH jako Č totiž čte, na chorizo tedy zapomeňte a raději si dejte čorizo.
Paella – ani v případě oblíbené španělské rýže neplatí, že se čte jako píše. Paelu si proto raději ve Španělsku neobjednávejte. S paejou ovšem určitě uspějete. Dvě L se totiž vždy čtou jako J, stará známá placka tortilla tak je ve skutečnosti správně tortíja.
Mohlo by vás zajímat
Cheesecake – v angličtině moc lidí nechybuje, po trapasu z Prostřena už i každý ví, že chesekake se správně čte čískejk.
Coleslaw - problém vám ale může udělat zelný salát, který si všichni dáváme k pikantním smaženým křidýlkům v jistém americkém řetězci. Jeho původ je totiž holandský. Mnoho lidí mu sice říká koleslav, správně je to ovšem koulsló.
Croissant – na slavný francouzský dezert dnes narazíte v každé samoobsluze, ne všichni ale francouzské slovo vyslovuje správně. Francouzi jsou na svůj jazyk citliví, takže s krozántem by vám dali. Zato kroasan nebo kroasán vám už rozumět budou.
Quiche – oblíbený slaný francouzský koláč z křehkého těsta se šťavnatou náplní sice mohou někteří vyslovovat jako kvíč, správně je to ale kyš.
Mohlo by vás zajímat
Mousse – nadýchaný francouzský pěnový dezert může svádět k tomu jej vyslovovat po vzoru angličtiny jako maus (myš). S malým hlodavcem ale opravdu nic společného nemá, správná výslovnost je totiž můs.
Jak je to s nápoji?
Do potíží kvůli výslovnosti se můžete dostat i v kavárně nebo v baru. Na co si dát pozoro u nápojů?
Macchiato – výraz znamená v italštině strakatý, používá se ve spojení s latté nebo espresso a označuje kávu s větším či menší množství mléka. Není to však žádné mačáto, ale hezky po italsku makjáto.
Mojito – pokud byste si chtěli vyhlášený koktejl objednat na Kubě nebo prostě kdekoliv ve světě, na výslovnost s J zapomeňte. Ve španělštině se čte jako CH, takže odteď popíjejte jen mochito.
Lungo – pokud vás malé espresso neuspokojí, můžete si do něj nechat přilít vodu. V tom případě si můžete objednat amerikano nebo lungo, nikoli však lundžo.
Náš tip: V následujícím videu si můžete připomenout scénu s tagliatellemi v Di Nuovo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Asijská kuchyně: To nejlepší z jejich regionů. Ochutnali jste už krevety v tempuře nebo pekingskou kachnu?
Španělská paella: Dokonalé jídlo vzniklo původně ze zbytků pro služebnictvo. Víte, jak se správně dělá?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
Restaurace DiNuovo z Pohlreichova pořadu: Vyladěné carpaccio i linguine s mořskými plody, dojem trošku kazí jen příbory na stole
Slzy dojetí, rychlé tempo a přesolené jídlo aneb Italský souboj českých restaurací pod dohledem Zdeňka Pohlreicha
Komentáře
25. 4. 2023 06:59