Hrníčkový mazanec naší babči: Voní máslem a citronem a přípravu podle tohoto receptu zvládne úplně každý
5. 4. 2023 Vaření
Kdo by si dokázal představit Velikonoce bez mazance? Nabízíme prověřený recept na hrníčkový mazanec, u kterého nemusíte nic vážit, a přesto bude výsledek dokonalý.
Při pečení se obejdete i bez váhy
Profesionální cukráři sice hrníčkovým receptům moc nefandí a vše přesně odměřují na gramy, spousta lidí ale na odměřování šálky nedá dopustit. Hrnečkové recepty jsou rychlé, jednoduché a vše máte hotovo za pár minut. Nemusíte se trápit závažím nebo třeba tím, že vám došly baterky v digitální váze.
Hrnečky neboli cups se jako měrná jednotka běžně používají ve Velké Británii a v USA, oblíbené jsou ale i u nás. Jediným zádrhelem je, že velikost hrnku nebo šálku u nás není přesně stanovena. Obecně se ale má zato, že běžný hrnek by měl mít objem 250 ml. Hrnek pak můžete doplnit lžičkami a snadno si odměříte i suroviny, jichž se používá v receptu menší množství.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec odměřený hrnky a lžící
Hrnky se u nás nejčastěji odměřují obyčejné lité buchty, bábovky a koláče na plech, hrnkový recept ale poměrně dobře funguje i v případě tradičního velikonočního pečiva mazance. Příprava je stejná jako u klasického mazance. Pokud se tedy budete řídit tipy z našeho staršího článku, nemůžete šlápnout vedle a váš mazanec bude dokonale vláčný a nadýchaný. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru krupice, 1/2 kostky másla, necelou kostku droždí, 1/2 hrnku vlažného mléka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, rozinky, rum, mandle a žloutek na potření mazance.
- Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka dejte droždí (je možno použít i sušené, necelý sáček) a lžíci cukru. Zakryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Rozinky dejte do misky a zalijte je trochou rumu.
- V míse smíchejte mouku, přidejte 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte kvásek, zamíchejte a nakonec přilijte rozpuštěné máslo a všechno společně promíchejte. Pak vypracujete těsto a důkladně je prohněťte. Pak přidejte scezené rozinky. Těsto zakulaťte, dejte do mísy a zakryjte utěrkou. Poté je nechte asi hodinu kynout někde v teple.
- Po vykynutí vytvarujte bochánek a nůžkami ve středu vystřihněte křížek nebo bochánek nařízněte na povrchu žiletkou. Bochánek potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte nasekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem pečte mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom teplotu snižte a mazanec dopékejte přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C.
Náš tip: Při přípravě snadného hrnkového mazance můžete postupovat také podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak tvarovat mazanec? Podle názorného videa si s tím poradí každý
7 tipů, jak na ten nejlepší velikonoční mazanec: Takhle nepopraská a bude nádherně nadýchaný!
Komentáře
5. 4. 2023 16:44