Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
23. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Žít v 18. století ve stínu manželky nebylo rozhodně běžné. Ačkoli manžel rakouské císařovny Marie Terezie František Štěpán byl oficiálně korunován císařem, ve skutečnosti šlo jen o titul bez politického významu. V soukromí byl skromný a okázalý život mu byl cizí. Francouzský původ nezapřel ve vztahu k dobrému jídlu.
Galantní Francouz
S manželkou Marii Terezií žili na tehdejší dobu v klidném a spokojeném manželství. Dokonce sdíleli i společnou ložnici, což u aristokratů nebyla vůbec běžná záležitost. To mu ovšem nebránilo v občasných záletech. Jako galantní francouzský šlechtic zval dámy svého srdce nejprve na večeře do paláců mimo Vídeň. Marie Terezie ale měla své špehy, takže téměř okamžitě vždy věděla, kde se manžel zrovna „zapomněl“.
František Lotrinský bývá často zobrazován jako flegmatik, ale i příjemný, okouzlující, trochu povrchní a smyslný člověk, který možná i dobrovolně respektoval autoritu své ženy.
Mohlo by vás zajímat
Vybraný jídelníček
Císařovna Marie Terezie se ráda dobře (a hodně) najedla. To měli s manželem společné. Rozdíl byl ve výběru jídelníčku. František Lotrinský byl zvyklý na vybranou francouzskou kuchyni. Ta v té době byla ovlivněna především královských dvorem Ludvíka XIV. a nabídka byla špičková.
Moderní tehdy ve Francii bylo vařit kaštanový krém s lanýži nebo dýňovou polévku. František si rád pochutnal i na zvěřinových pokrmech. Oblíbený byl zaječí guláš či pečený bažant. Každý chod se vždy zapíjel kvalitním – jak jinak – než místním vínem. Jemné moučníky se rozplývaly na jazyku a servírovaly se s horkou čokoládou nebo kakaem.
Mohlo by vás zajímat
Manželka se musí poslouchat
Na podobné pochoutky si ale František Lotrinský musel nechat zajít chuť a dopřávat si je pouze při případných cestách do Francie. Marie Terezie vládla v císařské domácnosti pevnou rukou. A když se rozhodla, že v Rakousku se mají jíst rakouské pokrmy z rakouských regionálních surovin, vídeňský císařský dvůr šel příkladem.
František tedy jako vždy poslechl a konzumoval doma pouze rakouská jídla. Abychom to ale uvedli na pravou míru: šlo o mimořádně chutné a špičkové pokrmy. A Marii Terezii se nedá upřít, že pozvedla úroveň rakouské gastronomie. Nicméně Františka táhlo jeho kulinární srdce do Francie.
Mohlo by vás zajímat
Co se servírovalo na vídeňském dvoře?
Některá jídla podle názvu úplně rakousky nevypadala, ale potraviny na jejich přípravu pro císařskou kuchyni kupovaly pouze lokální. To je případ janovských paštiček, miniaturních kuliček z listového těsta plněných ochuceným telecím masem. Poměrně často byl na jídelníčku předkrm v podobě nadýchaných šneků z kynutého těsta plněný pro změnu račím masem, protože si ho oblíbila Marie Terezie.
Z polévek se na císařském stole objevovala hrachová se smetanou, s kousky uzené ryby a malými plátky osmaženého chleba. Početná rodina Marie Terezie a Františka Lotrinského měla každý den k obědu nebo k večeři drůbež, kuře marinované v červeném víně bylo favoritem.
Pověstných sladkých teček na konec byl pokaždé velký výběr, ale ořechový dort se skořicí a muškátovým oříškem vedl.
Císařovna Marie Terezie se postupně projedla k obezitě. Její manžel také nebyl úplně nejštíhlejší. Ne zrovna ideální životospráva mohla být i jedním z důvodů, proč František Lotrinský roku 1765 v pouhých šestapadesáti letech náhle zemřel na infarkt.
Náš tip: František Lotrinský by určitě hrachovou polévku někdy rád vyměnil za nějakou typicky francouzskou, jakou je cibulačka podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
habsburger.net: Franz Stephan – Im Schatten Maria Theresias
falstaff.com: Die Lieblingsspeisen der Habsburger
servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku